Чернівецька область просить переглянути Програму розвитку гідроенергетики

У Чернівцях прийняли резолюцію з проханням переглянути Програму розвитку гідроенергетики на період до 2026 року, якою передбачається будівництва каскаду з шести ГЕС на Дністрі. Про це «Екопростір» дізнався з повідомлення МБО «Екологія-Право-Людина» за результатами круглого столу «Будівництво каскаду ГЕС на Дністрі: енергетична незалежність чи знищення довкілля?».

На користь будівництва Верхньодністровського каскаду ГЕС виступив представник ПАТ «Укргідропроект». Він аргументував це енергетичною незалежністю, захистом населених пунктів від паводків, створенням нових робочих місць. Він зазначив, що очікувана вартість ТЕО проекту складає 155 млн грн.

Решта учасників заходу навели низку аргументів проти проекту.

Зокрема, ключовими аргументами проти будівництва Верхньодністровського каскаду ГЕС були: зміна гідрорежиму території, значний вплив на іхтіофауну Дністра та його приток, знищення рідкісних видів рослин і тварин, втрата ендемічних видів, ймовірність виникнення переливів через дамбу під час паводків та неефективність захисної ролі каскаду в боротьбі з паводками, посилення ерозії та розмивання берегів, замулення водосховищ, розвиток синьо-зелених водоростей, інтенсифікація карсту, затоплення сільськогосподарських земель та населених пунктів, шкода рекреації та водному туризму, знищення цінних природних комплексів під час будівництва ГЕС, вплив на кліматичні умови території.

Не пропустіть:  "Укргідроенерго" таки збирається до 2026 року збудувати каскад ГЕС на Дністрі

«Недоцільність розроблення техніко-економічного обґрунтування та проведення додаткових досліджень щодо з’ясування питання можливості зведення каскаду ГЕС та його впливу на природні комплекси, адже долина Дністра вивчається щонайменше останні 200 років й науковці давно прийшли до висновку, що будівництво гідроелектростанцій призведе до негативних наслідків й є неприпустимим», – зазначили екологи.

Доповідачі круглого столу наголосили, що в долині Дністра розташовані водно-болотні угіддя міжнародного значення, території важливі для птахів. «Національні природні парки «Дністровський каньйон», «Галицький», «Хотинський», «Подільські Товтри» належать до Смарагдової мережі України яка створюється на виконання зобов’язань України відповідно до Угоди про асоціацію з ЄС, а також вимог Бернської конвенції.

Долина Дністра є цілісним природним комплексом зміни в якому позначаться на всіх його компонентах, будівництво каскаду ГЕС призведе до знищення цінних оселищ та зникнення рідкісних видів рослин і тварин» – акцентували вони.

Повний текст резолюції буде опублікований згодом на сайті управління екології та природних ресурсів Чернівецької обласної державної адміністрації. Документ буде адресовано Чернівецькій обласній раді.

Коментарі facebook

коментар

Post Author: ecoprostir