Британські екологи відкрили очі уряду на проблему контрабанди лісу

Підприємства лісової промисловості України очікують масштабні перевірки на предмет контрабанди. 

Як стало відомо Екопростору за результатами засідання уряду, таке доручення ініціював Володимир Гройсман. Глава Кабміну також доручив Генеральній прокуратурі перевірити факти контрабанди та звернувся до ЄС з проханням надати інформацію про лісову продукцію з України.

Факти неймовірних масштабів контрабандної деревини, яка потрапляє в ЄС з України, нещодавно опублікувала британська організація Earthsigth. Згідно з дослідженням, Україна щорічно продає іншим країнам 1,2 млн кубометрів пиломатеріалів, про які відсутні будь-які документи про походження і виробництво.

Дослідники вивчали ситуацію з нелегальною рубкою лісу в Україні протягом двох років. За цей час їм вдалося розвінчати міф, що основними винуватцями незаконної вирубки лісу є так звані “чорні лісоруби”, які під покровом ночі вирубують карпатські ліси і вивозять їх до інших країн. Їх внесок мізерний у порівнянні з порушеннями державних лісових підприємств.

“Наші дані говорять про те, що сотні державних компаній беруть участь в систематичному, свідомому порушенні широкого кола правил під час заготівлі лісу. І немає нічого більш згубного, ніж незаконна “санітарна рубка”, — йдеться в дослідженні.

За підрахунками експертів, нелегальними або такими, що порушують обмеження українського законодавства, є майже 60% вирубок, які здійснюються під видом санітарних, з надуманими хворобами лісу.

Не пропустіть:  Затриманий на хабарі екоінспектор вийде під заставу у чверть мільйона

Дослідження британських екологів спричинило сполох в українському уряді: Гройсман назвав “жахливими” факти про контрабанду лісу, викладені у документі. Усі лісгоспи перевірятимуть Державна аудитна служба ДФС, Нацполіція, Держгеокадастр.

“Я не буду закривати очі на жодну схему, яка робить Україну біднішою. Прошу всіх правоохоронців – давайте об’єднаємося і вдаримо по всім цим схемам. Давайте покажемо людям результат цієї боротьби”, – наголосив очільник Кабміну.

Більше про дослідження Earthsight читайте у матеріалі “Дзеркало Тижня”.

Коментарі facebook

коментар

Post Author: ecoprostir