В Україні створили відкритий реєстр якості води

Вперше в історії України відкрито дані про якість води.

Відповідна інформація міститься на порталі відкритих електронних даних data.gov.ua, повідомив перший заступник голови Державного агентства з питань електронного урядування України Олексій Вискуб.

Розпорядником даних є Державне агентство водних ресурсів, інформація буде оновлюватися раз на 85 днів.

Говорячи про важливість відкриття таких даних, Олексій Вискуб зауважив, що 80% населення України забезпечується питною водою з поверхневих джерел, серед них майже 75% – із Дніпра.

“Саме тому громадянам важливо розуміти, якою є якість поверхневих вод поблизу їхнього дому, роботи й місць відпочинку. Ці дані також дозволять громадським активістам краще розуміти вплив промислових відходів на довкілля та контролювати дотримання законодавства в екологічній сфері”, – додав він.

Він додав, що дані про якість води – одні з найцінніших, але водночас і одні з найзакритіших у світі.

“Згідно з останнім випуском Global Open Data Index, тільки 15 країн у світі публікують ці дані у відкритому та машиночитному форматі. Лише Фінляндія робить це найбільш якісно – регулярно і в повному обсязі. Відтепер дані саме такої якості будуть доступними і в Україні”, – наголосив Олексій Вискуб.

Для створення реєстру використані дані, які збиралися протягом 10 останніх років. Проби води бралися 435 населених пунктах України. Саму якість рідини визначали вмістом хлору, аміаку, сульфату, амонію, нітрату, нітриту, фосфатів та інших хімічних речовин. Також спеціалісти враховували збагаченість киснем.

При зборі даних з’ясували, що найбрудніша питна вода в Одеській області, далі – Донецька та Луганська, за ними Миколаївська область, Дніпропетровська, Харківська, Київська. Замикають список Львівська та Закарпатська області. Більше за все вода з водопроводу забруднена у великих містах. У реєстрі стверджується, що майже 80% населення України забезпечується питною водою з поверхневих джерел. Серед них майже 70% з річки Дніпро.

За словами розробників, дані будуть поновлюватися і поповнюватися.

Коментарі facebook

коментар

Post Author: ecoprostir