У рамковий законопроект про відходи потрібно включити повноваження Мінрегіону – Бабак

Про це зазначила міністр розвитку громад та територій України Альона Бабак під час зустрічі з представниками Американської торговельної Палати в Україні, презентуючи стратегічні плани та пріоритети міністерства, зокрема щодо управління побутовими відходами та поводження зі стічними водами.

“Ми підтримуємо рамковий законопроект про відходи №2207-1, який наразі зареєстрований у Парламенті, у разі, якщо в ньому будуть прописані повноваження Мінрегіону у сфері поводження з муніципальними відходами”, – зазначила Бабак.

Вона додала, що це потрібно для того, щоб була можливість разом з громадами визначатися щодо перспективного планування розміщення об’єктів поводження з муніципальними відходами, затверджувати державні будівельні норми на будівництво полігонів та об’єктів перероблення відходів, правила експлуатації об’єктів поводження з муніципальними відходами.

Бабак сказала. що Мінрегіон разом з іншими міністерствами могли б використати свій досвід (щодо карти оптимальної мережі об’єктів надання публічних послуг), у формуванні мережі з поводження з муніципальними відходами.

“Нам доведеться працювати з бізнесом та органами місцевого самоврядування, щоб спочатку нанести на карту існуючі об’єкти, а далі вже формувати оптимальну мережу”, – додала очільниця Мінгромад.

Щодо питання поводження зі стічними водами Альона Бабак зауважила, що одним з найголовніших завдань у сфері централізованого водовідведення є забезпечення якості очищення стічних вод та недопущення забруднення навколишнього природного середовища.

Не пропустіть:  В ЕПЛ розкритикували нову версію законопроєкту "Про відходи"

Міністр зауважила що локальні очисні споруди є невід’ємною складовою промислових підприємств для забезпечення скиду стічних вод у мережу централізованого водовідведення згідно з Правилами приймання стічних вод до систем централізованого водовідведення.

“Промислові стоки не можна скидати в загальну каналізаційну мережу без локальної доочистки. Скільки би за це не заплатили, оскільки вони просто руйнуватимуть мережу та очисні споруди водовідведення і доведеться латати діри щодня, а це надто дорого”, — зазначила міністр.

За словами Альони Бабак, Мінрегіон готовий йти назустріч підприємствам, які почали будівництво локальних очисних споруд, для виконання встановлених вимог.

“Якщо підприємства ввійшли в активну фазу будівництва, почали працювати згідно затверджених Правил, але не зможуть вчасно ввести  в експлуатацію зазначені очисні споруди з об’єктивних причин, ми готові шукати альтернативи та приймати рішення”, — сказала вона.

Нагадаємо, Україна зобов’язалася запровадити до законодавства положення рамкової Директиви ЄС про відходи. На сьогодні у Верхоній Раді зареєстровано три проекти законів, направлених на гармонізацію українського законодавства до права ЄС – №2207, 2207-01 та 2207-2.

Коментарі facebook

коментар

Post Author: ecoprostir