Україна може стикнутися з дефіцитом води – РНБО

Існує ймовірність виникнення водного дефіциту у басейнах деяких річок України.

Про це йшлося на засіданні робочої групи з питань безпеки водних ресурсів держави, відповідно до повідомлення на сайті Ради національної безпеки і оборони.

За інформацією Державного агентства водних ресурсів, останні п’ять років в Україні були маловодними, тому існує ймовірність виникнення дефіциту води у басейнах деяких річок, які мають значне антропогенне навантаження.

На це секретар РНБО Олександр Данілов зазначив, що ймовірність маловоддя вимагатиме оптимізації використання водних ресурсів та економного водоспоживання.

Він запропонував провести інвентаризацію джерел підземних вод питної якості й артезіанських свердловин з метою залучення їх до систем водопостачання.

Також на засіданні йшлося про необхідність залучення додаткових фінансових ресурсів для модернізації систем централізованого водопостачання для забезпечення населення якісною питною водою.

Крім того, учасники заходу ініціювали розробку водної стратегії України.

За підсумками наради ухвалене протокольне рішення з рекомендаціями Урядові України щодо забезпечення водної безпеки держави у 2020 році, повідомляють в пресслужбі РНБО.

Не пропустіть:  Дайджест реформ 10-16 листопада

Нагадаємо, у Мінприроди вже розробляли Зелену книгу Стратегії водної політики.

Проект Зеленої книги: Стратегія водної політики України ґрунтується базових принципах:

●     інтегроване управління водними ресурсами за басейновим принципом;

●     запобігання та попередження виснаження і забруднення водних об’єктів;

●     дотримання принципу «водокористувач і забруднювач платить»;

●     необхідності врахування сьогоденних потреб при управління водними ресурсами без завдання шкоди або ж можливих збитків для прийдешнього чи майбутніх поколінь.

Метою Стратегії є досягнення «доброго» екологічного, кількісного та хімічного стану водних ресурсів України шляхом належної підготовки та створення необхідних правових, організаційних і фінансових основ для виконання планів управління річковими басейнами, підготовки та імплементації Національної морської природоохоронної стратегії і відповідної програми заходів з її реалізації.

Коментарі facebook

коментар

Post Author: ecoprostir