Активісти попередили крадіжку небезпечних гудронів із Грибовицького сміттєзвалища

У ніч із 14 на 15 квітня у на гудронному озері № 2 вкотре відбувся незаконний відбір “кислих гудронів”. Зробило це авдіївське підприємство ТОВ “Дослідне виробництво”, незважаючи на відкриті кримінальні провадження щодо них.

Про це повідомив голова комісії з питань сільського господарства, екології та раціонального використання природних ресурсів Ігор Муравський.

За словами еколога, цю речовину класифікують як гудрони другого класу небезпеки після радіоактивних.

“У суботу, 14 квітня, місцеві почали масово скаржитися на задуху і погане самопочуття, і ввечері вирішили перевірити, що відбувається на гудронових озерах. Там виявили три вантажівки. Дві були порожні, ми сфотографували їх номерні знаки – з Дніпропетровської і Донецької областей. Третій автомобіль – 30-тонна автоцистерна була майже повністю заповнена, і від неї йшов різкий запах аміаку. Я викликав на місце події поліцію”, – написав Муравський.

Правоохоронці не виявили у водія вантажівки жодних дозвільних документів на вивезення гудронів. Відтак автомобіль відправили на арештмайданчик у Жовкву. Слідчі звернулися до суду із клопотанням про накладення на неї арешту, повідомила речниця Головного управління Нацполіції у Львівській області Світлана Добровольська.

Також вона повідомила, що розслідування за фактами незаконного відбору гудронів на Грибовицькому сміттєзвалищі об’єднанні в одне кримінальне провадження, і воно триває.

Ігор Муравський вважає, що незаконний відбір кислих гудронів, які відносяться до другого класу небезпеки, без дозвільних документів продовжує здійснює авдіївське підприємство ТОВ «Дослідне виробництво».

Не пропустіть:  Держекоінспекція: за рік ситуація навколо Грибовицького сміттєзвалища погіршилася

«Там завжди є їхній бригадир Палєв, який раніше показував документи, що він із ТОВ «Дослідне виробництво». Але якщо п’ять місяців тому вони відбирали гудрони вдень, то тепер працюють лише в ночі і в святкові дні», – зазначив Ігор Муравський.

Попередня спроба здійснити перевірку цього підприємства в Авдіївці виявилася невдалою. Представники Держекоінспекції у Львівській області мали дозвіл на перевірку у межах розслідування кримінального провадження, однак вона не відбулася, оскільки керівник надіслав довідку про те, що перебуває на лікуванні у стаціонарі через запалення легень.

«В Україні діє мораторій на позапланові перевірки. Ми можемо здійснити перевірку у межах розслідування, для цього необхідно, щоб слідчий отримав відповідний дозвіл у суді. Коли такий дозвіл буде, ми звернемося до Держекоінспекції у Донецькій області, щоб така перевірка відбулася, і за її результатами можна буде визначити, чи можна притягнути керівника до адміністративної чи кримінальної відповідалньості», – повідомив ZAXID.NET начальник Державної екоінспекції у Львівській області Микола Маланич.

За даними аналітичної YouControl, ТОВ «Дослідне виробництво» було створене 1992 року, займається виробництвом коксу та косопродукців. У його статуному капіталі – 375 грн. Кінцевими власниками компанії є Ігор Аровін з Донецька та Анатолій Здоровець з Авдіївки. Анатолій Здоровець є засновником або директором ще 12 компаній.

Коментарі facebook

коментар

Post Author: ecoprostir