У 2017 створено лише 0,05% проектованих заповідних територій – екологи

Попри завдання із розширення мережі природно-заповідного фонду, визначені Стратегією регіонального розвитку України, протягом 2017 року лише в 10 областях були прийняті рішення про створення нових заповідних об’єктів.

Результати дослідження, яким чином у різних областях України велась робота зі створення нових об’єктів природно-заповідного фонду протягом 2017 року, опублікувала МБО «Екологія-Право-Людина».

Екологи ЕПЛ відмітили надзвичайну активність у створенні об’єктів природно-заповідного фонду у Тернопільській, Вінницькій та сумській областях, а також створення трьох великих заказників для охорони пралісів на Закарпатті.

Загальна картина у регіонах виглядає таким чином: по 6 об’єктів у Сумській і Вінницькій областях, 5 у Тернопільській, 4 у Донецькій області, по 3 – у Закарпатській та Чернігівській, по 1 – у Львівській, Волинській і Харківській областях.

Також 7 об’єктів ПЗФ створено у Київській області, проте на них варто зупинитись окремо. Чотири з них є окремими деревами (площа оголошених пам’яток 0,01 га), з яких 3 розміщені в межах вже існуючих територій ПЗФ (парків-пам’яток садово-паркового мистецтва «Олександрія» і «Кагарлицький»), тобто оголошення цих пам’яток абсолютно не призвело до збільшення площі ПЗФ.

Не пропустіть:  Міноборони передасть 6000 га полігону під заказник "Тарутинський степ"

Решта областей у 2017 році не створювали об’єктів природно-заповідного фонду. В умовах анексії не створювали природоохоронні території також у АР Крим та у м. Севастополі.

Загалом, результати роботи всіх областей із створення об’єктів ПЗФ призвели до створення лише 3278,041 га нових природоохоронних територій, що становить 0,05 % (тобто – 1/200) від того, що мало бути створене цього року.

Головною причиною відсутності такої роботи екологи називають втрату Міністерством екології та природних ресурсів територіальних органів, які досі не відновлені після адмінреформи 2013 року.

«Саме галузь природно-заповідного фонду є показовою ілюстрацією для того щоб побачити неспроможність «екологічних» департаментів обласних державних адміністрацій реалізовувати державну політику у сфері охорони навколишнього природного середовища», – резюмують екологи.

Коментарі facebook

коментар

Post Author: ecoprostir