Україна в IRENA: Презентація досягнень та заклики до співпраці

Голова Держенергоефективності Сергій Савчук на 8-й сесії Асамблеї Міжнародного агентства з відновлюваних джерел енергії IRENA в Абу-Дабі (ОАЕ) представив останні досягнення України у відновлюваній енергетиці та перспективи співпраці.

Про це повідомляє Управління комунікацій та зв’язків з громадськістю Держенергоефективності .

«Уряд України пройшло довгий шлях, щоб приєднатися до Статуту IRENA. Нещодавно відповідний Закон України № 2222-VIII , розроблений Держенергоефективності, прийнятий парламентом і підписаний Президентом України П. Порошенко », – підкреслив Савчук і додав, що днями міністр закордонних справ України Павло Клімкін підписав відповідний документ про приєднання України до IRENA.

Після приєднання до IRENA Україна зможе: збільшити «зелені» інвестиції , отримувати дешеві кредити на «зелені» проекти, розробляти спільні механізми фінансування підготовки і впровадження якісних проектів.

За словами Савчука, потенціал розвитку вітроенергетики в Україні – один з найбільших у Східній Європі. Крім цього, країна має значні можливості для широкого впровадження проектів з виробництва енергії з біомаси та відходів.

На заході Савчук мав можливість обговорити тенденції розвитку «чистої» енергетики в світі та в Україні з директором секретаріату Енергетичного співтовариства янець Копач і президентом «Energy Watch Group», екс-депутатом парламенту Німеччини Гансом-Йозефом Фелл.

Не пропустіть:  Законодавство у сфері енергозбереження приведено до норм ЄС

У заході взяли участь понад 1200 представників з 150 країн світу.

Як зазначив генеральний директор IRENA Аднан Амін, людство вступає “в нову епоху енергетичної трансформації, а відновлювальна енергетика стає важливим двигуном економічного зростання, створення робочих місць і соціального розвитку, а також вирішує проблеми зміни клімату і зменшення шкідливих викидів”.

За даними IRENA, з 2013 року більше 1 трильйона доларів інвестовано в поновлювану енергетику в усьому світі. На сьогодні створено майже 10 млн нових робочих місць у цій сфері.

Президентом нинішньої сесії Асамблеї обрано Уругвай, що вражає своїми успіхами у відновлюваній енергетиці. Наприклад, в 2017 р в Уругваї з поновлюваних джерел енергії згенеровано понад 90% електроенергії, з яких 35% – завдяки вітряних.

Коментарі facebook

коментар

Post Author: ecoprostir