Нацплан скорочення викидів на старті: Мінекології готове змінити ключовий наказ

Наприкінці грудня Міністерство екології та природних ресурсів оприлюднило проект змін до наказу №541 від 22 жовтня 2008 року, який встановлює допустимі викиди забруднюючих речовин із теплосилових установок (ТЕС, ТЕЦ), номінальна теплова потужність яких перевищує 50 МВт.

Зміни до наказу назрівали давно. Україна, як член Енергетичного Співтовариства, мала привести усі великі спалювальні установки (>50 МВт) до вимог Директиви 2001/80/ЄС про обмеження викидів деяких забруднюючих речовин в повітря від великих спалювальних установок та згодом Директиви 2010/75/ЄС про промислові викиди (прийнята на заміну Директиви 2001/80/ЄС). Директиви встановлюють жорсткі вимоги щодо викидів діоксиду сірки, оксидів азоту та пилу.

8 листопада 2017 року Кабінет Міністрів України затвердив Національний план скорочення викидів від великих спалювальних установок, який є гнучким механізмом впровадження Директив 2010/75/ЄС та 2001/80/ЄС. До кінця 2033 року усі великі спалювальні установки мають реалізувати заходи зі скорочення викидів оксиду азоту, а для викидів оксиду сірки та пилу – до кінця 2028 року.

Обсяги викидів оксидів сірки мають за цей час скоротитися майже у 20 років, оксидів азоту – у 3,5 рази, пилу – майже в 40 разів.

Досягнення технологічних нормативів допустимих викидів відбудеться шляхом впровадження суб’єктами господарювання найкращих доступних технологій.

Не пропустіть:  Теплову генерацію хочуть змусити платити окремий податок на викиди СО2

Варто зазначити, що положення Директиви 2001/80/ЄС вже були формально інмплементовані у згаданий наказ №541, однак теплові електростанції їх не виконували «через відсутність спеціальної надбавки до тарифу».

Національний план скорочення викидів – це добровільний інструмент скорочення викидів, який не містить конкретних вимог до окремих теплових установок, а встановлює загальний обсяг викидів від усіх разом. Установки, які не увійшли до плану, мають виконувати положення Директив самостійно, а ті енергетичні об’єкти, які з економічних чи інших причин не підлягають модернізації, будуть виведені з експлуатації, пропрацювавши не більше 20 тисяч годин після 2018 року.

Як зазначається у пояснювальній записці до проекту, прийняття нової редакції Технологічних нормативів забезпечить вдосконалення нормативно-правового регулювання у сфері охорони атмосферного повітря в частині впровадження найкращих доступних технологій, забезпечить виконання Україною міжнародних зобов’язань у рамках положень Договору про заснування Енергетичного Співтовариства, що дасть змогу оздоровити повітряний басейн, особливо у містах з підвищеними рівнями забруднення, поліпшити умови праці робітників на підприємствах теплової енергетики та виробляти конкурентоспроможну на світовому ринку продукцію.

 

Коментарі facebook

коментар

Post Author: ecoprostir