ЄС вніс 19 млн євро на Рахунок ядерної безпеки – ЄБРР

Європейський Союз зробив внесок на суму 19 млн євро на Рахунок ядерної безпеки. Як повідомила прес-служба Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР),

кошти Рахунку ядерної безпеки зараз використовуються для будівництва Сховища відпрацьованого ядерного палива №2 (СВЯП-2, розташоване на майданчику Чорнобильської АЕС).

У засіданні Асамблеї вкладників Чорнобильського фонду “Укриття”, яке проходить в Лондоні, бере участь міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак.

“Сьогодні в Лондоні беру участь в черговому і традиційно важливому засіданні Асамблеї вкладників Чорнобильського фонду” Укриття “. Вперше за багато років члени Асамблеї вкладників Чорнобильського фонду” Укриття “відзначили посилення позицій української сторони в питаннях екологічної безпеки і бажанні якомога швидше якісно і успішно завершити виконання цього без перебільшення важливого для всього європейського континенту проекту “, – написав він на своїй сторінці в Фейсбук.

Члени Ради донорів констатували виконання всіх фінансових і організаційних заходів щодо реалізації проекту “Укриття” відповідно до затвердженого плану і графіку.

“Важливо, що сьогодні затвердили фінансування розробки технічної частини проекту демонтажу нестабільних конструкцій об’єкта” Укриття “(саркофаг), який знаходиться з листопада 2016 під новим безпечного конфайменту (Арка)”, підкреслив Семерак.

Також Асамблея погодилася виділити кошти на придбання необхідного обладнання для демонтажу нестабільних конструкцій над 4 енергоблоком ЧАЕС.

“Вкотре дякую всім учасникам Асамблеї донорів Рахунку за величезну допомогу в подоланні наслідків Чорнобильської катастрофи, розуміння і солідарність, які майже 30-років демонструють 28 країн партнерів. Я сподіваюся, що наша заключна Асамблея донорів Рахунку ядерної безпеки, як ми і планували, відбудеться на Чорнобильській АЕС в грудні цього року. Україна ще раз підтвердить, що вона надійний партнер в реалізації заходів безпеки світового рівня “, підсумував міністр екології та природних ресурсів України.

СВЯП-2 призначений для прийому, підготовки і зберігання відпрацьованих тепловиділяючих збірок і додаткових поглиначів, які накопичилися на ЧАЕС, протягом наступних 100 років. Передача в експлуатацію об’єкта намічена на 2018 рік.

Коментарі facebook

коментар

Не пропустіть:  Україна страждає від браку води в водоймах і її низької якості - міністр екології

Post Author: ecoprostir