Україна завершила транскордонні консультації по проекту добудови двох енергоблоків ХАЕС

Міністерство екології та природних ресурсів (Мінприроди) завершило транскордонні консультації з європейськими державами з приводу проекту добудови енергоблоків №3, №4 Хмельницької АЕС, що необхідно в рамках процедури оцінки впливу на довкілля (ОВД).

Про це кореспонденту ExPro повідомила заступниця директора Департаменту ядерної енергетики та атомно-промислового комплексу Міненерговугілля Світлана Кульчицька.

«Так, вони схвалили законопроект (Урядовий комітет з питань економічної, фінансової та правової політики, розвитку паливно-енергетичного комплексу, інфраструктури, оборонної та правоохоронної діяльності – ред.), але там є умови, які стосуються екологічного звіту. Зараз всі матеріали ми підготували, проведенні всі транскордонні консультації. Ми очікуємо на цьому тижні отримання звіту. Був направлений запит до Мінприроди, для того, щоб вони прискорили підготовку цього звіту. Вони відповідальні за це», – заявила вона.

Кульчицька додала, що в законопроекті про розміщення, проектування та будівництво енергоблоків №3 та №4 Хмельницької АЕС вказано тип реакторної установки ВВЕР-1000, а також прописано виділення 10% від вартості добудови енергоблоків на розвиток 30 кілометрової зони спостереження навколо Хмельницької АЕС.

Однак, за її словами, точно не відомо, коли дане рішення буде прийнято на засіданні Кабінету Міністрів.

«Це залежить від того, як швидко будуть зроблені ці звіти. Ми насправді хочемо, щоб це було якнайшвидше. Вже проведенні всі можливі консультації. Якщо це буде через тиждень-два, то буде чудово», – уточнила Кульчицька.

Нагадаємо, президент НАЕК «Енергоатом» Юрій Недашковський в середині березня заявив, що законопроект про добудову третього та четвертого енергоблоків Хмельницької АЕС поетапно проходить процес підготовки та вже погоджений зі всіма органами виконавчої влади.

Коментарі facebook

коментар

Post Author: ecoprostir