“Енергоатому” видали ліцензію на будівництво сховища для відпрацьованого ядерного палива

Державна інспекція з ядерного регулювання видала “НАЕК “Енергоатом” ліцензії на будівництво та введення в експлуатацію Централізованого сховища для відпрацьованого ядерного палива, повідомляє прес-служба Держатомрегулювання.

“На сьогодні експлуатуючою організацією (“Енергоатомом”) всі передбачені ядерним законодавством умови для безпечного будівництва і введення в експлуатацію ЦСВЯП – виконані… З метою розвитку енергетичної незалежності нашої держави та економії бюджетних коштів – Держатомрегулювання в установленому порядку ухвалила рішення про видачу ліцензії на спорудження та введення в експлуатацію об’єкта”, – цитується в повідомленні голова інспекції Борис Столярчук.

За його словами, технології американської компанії Holtec International, які використовуються при будівництві цього сховища, вже підтвердили свою надійність і безпеку в інших країнах – Швеції, Бельгії та Іспанії.

Нагадаємо, що на початку червня 2017 року Кабмін затвердив проект будівництва ЦСВЯП, куди буде надходити відпрацьоване ядерне паливо з українських АЕС, оператором яких є “Енергоатом”. За даними Міненерговугілля, у цьому сховищі буде протягом 100 років безпечно зберігатися ядерне паливо з Рівненської, Хмельницької та Южно-Української АЕС. Через відсутність власного сховища Україна змушена кожен рік витрачати близько $ 200 млн на оплату послуг з вивезення та переробки відпрацьованого ядерного палива на території Росії.

Не пропустіть:  Заходи з підвищення безпеки енергоблоків АЕС, проведені протягом 2012-2016 років, не вплинули на довкілля, - Енергоатом

За даними “Енергоатому”, контракт на будівництво сховища передбачає, що компанія Holtec International буде поставляти спеціальне обладнання для сухого зберігання відпрацьованого ядерного палива та його транспортування, а також надасть Україні технології, які будуть застосовані як на енергоблоках АЕС, так і під час перевезення ВЯП з АЕС у ЦСВЯП, а також в самому сховище.

У середині червня 2017 року “Енергоатом” заявив про плани поставити перші контейнери з відпрацьованим ядерним паливом на ЦСВЯП у першій половині 2019 року.

 

Коментарі facebook

коментар

Post Author: ecoprostir