Новий звіт представив катастрофічні екологічні наслідки агресії Росії на Сході України

Наслідками збройного конфлікту на сході України, окрім людських втрат, є значна шкода екологічним системам та природним ресурсам. Екоситуація Донбасу, яка тривалий час перебувала в кризовому становищі, у період воєнних дій набула ознак екологічної катастрофи.

Про це розповіли учасники польового дослідження «На межі виживання: знищення довкілля під час збройного конфлікту на сході України» під час презентації звіту в прес-центрі «Главкома».

 «Внаслідок цих дій утворилися численні воронки, що понівечили землю й знищили природні заповідні території, відбулося затоплення шахт, будівництво оборонних споруд, копанок, пошкодження каналізаційних і водогінних мереж. Ризики пов’язані з пошкодженням комунікацій, підприємств та інших об’єктів, що становлять підвищену екологічну небезпеку, збільшують масштаби негативного впливу», – говорить Алла Блага, аналітик Української Гельсінської спілки з прав людини.

За її словами, внаслідок руйнування очисних споруд погіршився екологічний стан водних об’єктів.

Ігор Загороднюк, кандидат біологічних наук, доцент, старший науковий співробітник Національного науково-природничого музею, зазначає, що зараз зі 135 природно-заповідних об’єктів, розміщених у зоні АТО, 38 пошкоджені частково або повністю, від пожеж воєнного характеру постраждали 17% лісів і 24% степів.

«Особливої шкоди зазнав регіональний ландшафтний парк «Донецький кряж», який згорів повністю на площі понад 3000 гектарів. Окрім того, бойові дії супроводжуються й масовими вирубками лісу у «сірій зоні», використанням заповідних об’єктів та урочищ з воєнною метою, неконтрольованим мінуванням території», – говорить Загороднюк.

За його словами, на території Луганщини, яка тимчасово не контролюється українською владою, розташовано 68 територій та об’єктів природно-заповідного фонду загальнодержавного і місцевого значення загальною площею 18 665 га, у тому числі 67 територій та об’єктів місцевого значення, а також загальнодержавного значення – парк-пам’ятка садово-паркового мистецтва «Гостра могила» (м. Луганськ), відділення Луганського природного заповідника «Провальський степ» (Свердловський район).

«Унаслідок воєнного конфлікту на території Донеччини, яка тимчасово не контролюється українською владою, наразі розташовано 38 об’єктів загальною площею 30,673 тис. га. Це і акваторія Азовського моря, і Національний природний парк «Меотида», регіональний ландшафтний парк «Донецький кряж», «Хомутовський степ», відділення «Кальміуське» Українського степового природного заповідника, заказник «Роздільнянський», регіональний ландшафтний парк «Зуєвський», водно-болотне угіддя міжнародного значення «Кривококський лиман».

Акцентуючи проблему притягнення Російської Федерації як держави-агресора до відповідальності за заподіяну шкоду навколишньому середовищу України, автори дослідження пропонують створити спеціальну комісію в рамках ООН, а також посилити національні правові механізми ухваленням законів «Про відшкодування шкоди, заподіяної Україні агресією Російської Федерації» і «Про кримінальне покарання фізичних осіб за злочин агресії, злочини проти людяності та воєнні злочини, скоєні під час агресії РФ проти України».

Коментарі facebook

коментар

Не пропустіть:  ООН не зніматиме з порядку денного питання погіршення стану довкілля через військові конфлікти

Post Author: ecoprostir