Семерак пропонує переглянути штрафи за порушення екологічного законодавства

Міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак вважає, що на сьогодні в Україні діють завищені норми за кількістю необхідних перевірок і низькі штрафи за порушення екологічного законодавства.

Про це він заявив під час презентації Концепції реформування системи державного контролю в сфері охорони навколишнього природного середовища в Україні, повідомляє прес-служба Мінприроди.

“Найбільший штраф для посадових осіб за забруднення територій становить 1700 грн, а для фізосіб – 1300 грн … Один інспектор для 100% покриття планових завдань повинен провести за один місяць перевірку 20 суб’єктів господарювання. За стандартами цей показник не повинен перевищувати семи перевірок … Як правило, вони не здійснюють цих перевірок, а переключаються на невеликі компанії і ведуть контроль для можливого особистого збагачення. Робота Державної екоінспекції, крім низької ефективності, характеризується ще й високим рівнем корупційного тиску “, – сказав міністр.

За його словами, після запуску роботи нової Служби природоохоронного нагляду повинен бути впроваджений автоматичний моніторинг і відеофіксація правопорушень. Також екоінспектори повинні налагодити співпрацю з органами місцевої влади.

“На сьогоднішній день діють завищені норми за кількістю необхідних перевірок і низькі штрафи за порушення екологічного законодавства. Розміри штрафів за порушення екологічного законодавства однозначно потрібно переглянути”, – додав Семерак.

Нагадаємо, Кабмін ліквідував Державну екологічну інспекцію України. Реформа природоохоронного контролю здійснюватиметься у три етапи. Під час першого відбувається ліквідація Держекоінспекції та створення нової Державної природоохоронної служби. Під час наступних двох етапів відбуватиметься оновлення законодавчої та матеріально-технічної бази лабораторій, пунктів моніторингу та впровадження самої системи моніторингу стану навколишнього середовища, екологічних стандартів і норм щодо здійснення нагляду.

Не пропустіть:  Екоінспекції повернули право проводити вимірювання викидів та скидів

 

 

Коментарі facebook

коментар

Post Author: ecoprostir