Кабмін ліквідував Держекоінспекцію

Кабінет міністрів України затвердив Концепцію реформування природоохоронного нагляду та контролю, водночас ліквідувавши Державну екологічну інспекцію.

Про це повідомив міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак на сторінці facebook.

“Хочу відразу заспокоїти: сьогоднішнє рішення не означає, що Україна залишиться без природоохоронного нагляду та контролю. Про причини для реформ і потреби дієвих змін у сфері охорони довкілля сказано багато і у кримінальних справах, і у скаргах підприємців, які роками платили «мзду» ДЕІ за правильні екологічні висновки, і у реакції ДЕІ на скарги громадян”, – написав міністр.

Семерак завірив, що доки створюватиметься нова служба, нинішні екоінспектори паралельно продовжуватимуть виконувати свою роботу. Далі – підбір кадрів з абсолютно новими вимогами і іншою матеріальною мотивацією.

Реформа здійснюватиметься в три етапи (до 2020 року включно). Її мета – створити в Україні інтегровану природоохоронну систему за зразком діючих в країнах ЄС (Зокрема, Польщі). Звісно, знадобиться перехідний період і адаптація нормативно-правової бази під реформу.

Не пропустіть:  Кабмін запропонував Президенту склад української делегації на засідання Орхуської конвенції

У результаті очільник мінекології планує отримати ефективний загальнодержавний автоматизований моніторинг довкілля, усунення корупції,  доступ громадян до результатів природоохоронного контролю (зараз відсутній), автоматизовану фіксацію екологічних правопорушень (нова система штрафів), єдиний відкритий реєстр природокористувачів і небезпечних виробництв та ін сучасні адміністартивні он-лайн послуги в сфері довкілля.

Міністр також планує сформувати нові територіальні підрозділи (округи) за новим принципами з урахуванням регіональних специфік. Це дозволить отримати цілісну картину природоохоронних особливостей та потреб у заходах.

Коментарі facebook

коментар

Post Author: ecoprostir