Мінекоенерго запропонувало інвесторам ВДЕ ще жорсткіший варіант реструктуризації тарифу

Мінекоенерго підготувало пропозиції щодо змін законодавства у сфері розвитку альтернативних джерел енергії, оскільки “суттєве збільшення встановленої потужності об’єктів відновлюваної енергетики в рамках моделі підтримки за «зеленим» тарифом у 2019 році створило низку економічних і технічних викликів“.

Обсяги введеної потужності об’єктів відновлюваної енергетики суттєво зросли за останні роки. У 2019 році було введено 4,7 ГВт встановленої потужності з ВДЕ. Сумарне річне виробництво електроенергії об’єктами відновлюваної енергетики склало 5,8 млрд кВт-год (без врахування виробництва енергії малими СЕС домогосподарств), а обсяг виплат становив майже 25 млрд грн – 14% від загальної вартості електроенергії при частці 4%.

Водночас, прогнозований обсяг виробництва електроенергії з відновлювальних джерел у 2020 році складе 12 млрд кВт-год, а обсяг виплат – 47 млрд грн. У відомстві зазначають, що прогнозований дефіцит Гарантованого покупця складе 19 млрд грн.

Не пропустіть:  Якщо об’єднане Мінекоенерго ліквідують – значить, нам не по дорозі з Європою, - Оржель

Міністерство пропонує такі механізми вдосконалення умов підтримки виробництва е/е з відновлювальних джерел:

  1. Скорочення термінів уведення нових об’єктів за “зеленим” тарифом
  2. Уведення повної відповідальності за небаланси
  3. Обмеження генерації з ВДЕ у разі загрози порушення операційної безпеки режимів ОЕС України та вичерпуванні заявок на балансуючому ринку не оплачуються.
  4. Посилення вимог до підтвердження факту та дати введення в експтуатацію нових об’єктів ВДЕ
  5. Виробники ВДЕ зможуть виходити з балансуючої групи гарантованого покупця та створювати власні балансуючі групи без втрати “зеленого” тарифу або аукціонної ціни.
6
Пропозиції Мінекоенерго
Нульовий
сценарій
Добровільна
реструктуризація
Відповідальність
за небаланси
+10% з 2021
……
100%...

Детальніше: презентація Міністерства енергетики та захисту довкілля.

Нагадаємо, раніше Мінекоенерго розробило вторинне законодавство для проведення “зелених” аукціонів. Аукціони будуть проводити на платформі “Прозорро”.

Коментарі facebook

коментар

Post Author: ecoprostir