Українські аеропорти розглядають варіанти скорочення парникових викидів

Питання енергоефективності та зниження обсягів викидів повинні бути на порядку денному українських аеропортів.

Про це заявив голова Державної авіаційної служби Олександр Більчук під час виступу на I Конференції з декарбонізації авіаційної інфраструктури, що відбулась 24 січня в Державіаслужбі.

“Хоча із загальної кількості викидів від авіаційної галузі доля аеропортів незначна — лише 5%, проте тільки на перший погляд може здаватися, що ці 5% неважливі. Це не так. Особливо, коли зменшення негативного впливу на навколишнє середовище має позитивний вплив на економічні показники аеропорту”, – заявив Більчук.

Захід зібрав представників українських аеропортів, авіаперевізників та компаній, що надають послуги з наземного обслуговування, Представництво Європейського Союзу в Україні, міжнародні фінансові організації, представників інших донорів та фондів.

Учасники обговорили питання необхідності вимірювання рівня споживання ресурсів в аеропортах та визначення потенціалу його скорочення, сучасні технології та практики зменшення обсягів емісії для авіаційної інфраструктури, а також можливості фінансування проектів з енергоефективності.

За статистикою на комерційну авіацію припадає близько 2% глобальних викидів вуглецю і близько 12% всіх викидів СО2 від транспортного сектору.

За прогнозами до 2050 року викиди СО2 від комерційної авіації зростуть втричі на фоні зростання обсягів авіаційних перевезень в усьому світі. Також збільшиться і частка авіаційних викидів у транспортному секторі, оскільки автомобілі та вантажівки стають більш паливо ефективними.

Коментарі facebook

коментар

Post Author: ecoprostir