В Україні має бути європейська система управління відходами, орієнтована на замкнений цикл – Зубко

В Україні має бути створена ефективна система управління відходами за європейськими стандартами, орієнтована на економіку замкненого циклу.

Про це сьогодні на першому засіданні Координаційної ради з реалізації Стратегії управління відходами в Україні до 2030 року зазначив віце-прем’єр-міністр Геннадій Зубко.

Урядовець зазначив, що йдеться саме про управління відходами, а не поводження.

“Це ціль Національної Стратегії управління відходами в Україні до 2030 року, яка була розроблена у співпраці з міжнародними партнерами і затвержена Урядом. Це вимога часу, а також зобов’язання України в рамках Угоди про асоціацію з ЄС та імплементації Директив ЄС”, – сказав Зубко.

Він відмітив, що на сьогоднішній день Україна за багатьма показниками значно відстає від Євросоюзу.

“В Україні сьогодні спалюється – 2,7% твердих побутових відходів, а в ЄС цей показник – 26%; у нас переробляється лише 3,2% ТПВ, а в ЄС – 43%; захороняється в Україні – 90% ТПВ, тоді коли в ЄС лише 31%», – зазначив віце-прем’єр.

Урядовець зазначив, що Національний план управління до 2030 року має стати чіткою маршрутною картою виконання Стратегії, з таймінгом та відповідальними – як центральними органами влади, так і місцевою владою.

Найпершими завданнями Плану є прийняття рамкового законодавства, яке імплементує сім Директив ЄС, а також розроблення регіональних планів управління відходами. Далі – розбудова та модернізація інфраструктури управління відходами.

Не пропустіть:  Мінприроди підтримує впровадження в Україні заставної системи збору пляшок

“Разом з тим, місцевим органам влади та самоврядування не потрібно чекати прийняття законодавства, а вже зараз рухатись паралельно. Це стосується залучення інвестицій, вивчення передових технологій, створення регіональних центрів.  Вже зараз потрібно розробляти регіональні плани управління відходами,використовувати інструменти міжмуніципального співробітництва, готувати кадри, які працюватимуть у сфері управління відходами”, – додав Зубко.

Протягом найближчих тижнів очікуються конкретні пропозиції, зауваження і рекомендації від органів місцевого самоврядування та ОДА для того, щоб затвердити на Уряді Національний план дій управління відходами до 2030 року.

Координаційна рада з питань реалізації Національної стратегії управління відходами Україні до 2030 року та її склад затверджено постановою КМУ від 25 квітня 2018 року. Головними її завданнями є координація дій центральних і місцевих органів виконавчої влади щодо формування та реалізації державної політики у сфері поводження з відходами та підготовки Національного та регіональних планів управління відходами; адаптації національного законодавства до європейського; моніторинг та аналіз стану виконання заходів Національної стратегії управління відходами в Україні до 2030 року тощо.

Коментарі facebook

коментар

Post Author: ecoprostir