Уряд ухвалив Нацстратегію поводження з відходами

Кабінет міністрів України затвердив Національну стратегію управління відходами на період до 2030 року. 

Про це повідомив міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак на сторінці facebook.

Це – перший несегментарний документ за часів незалежності. Робота над ним тривала понад рік. <…> Документ пройшов всі стадії обговорення з громадськістю та експертами, отримав підтримку бізнес-асоціацій та комітетів Верховної Ради. Стратегія є всеохоплюючим документом на період до 2030 року”, – написав міністр.

Як зазначив Семерак, новоприйнята стратегія базується на трьох ключових принципах, притаманних для країн Європейського Союзу, а саме:

  • Перехід до економіки замкнутого циклу, яка є основою стратегії сталого розвитку. Для України це означає масштабна технологічна модернізація і відмови від споживацького ставлення до природних ресурсів.
  • Розширена відповідальність виробника, яка заохотить бізнес до мінімізації утворення відходів та зацікавленості в їх переробці.
  • Заровадження п’ятиступеневої ієрархії поводження з відходами, яка працює в Європейському Союзі. Її пріоритетом є запобігання утворенню відходів, а найменш прийнятним варіантом – захоронення.
Не пропустіть:  Система моніторингу викидів парникових газів може бути створена в Україні до 2018 року
Ієрархія поводженняз відходами ЄС

Очільник мінприроди додав, що досягнути цілей буде можливо лише за умов ухвалення нової нормативно-правової бази та вимог до продукції споживання і запровадження в українській економіці технологій більш чистого виробництва та застосування кращих європейських практик поводження з відходами.

“Без сумніву, схвалення Національної стратегії управління відходами стане доказом готовності України переймати та втілювати загальноєвропейські стандарти мислення і життя, – резюмував Семерак, акцентувавши, що успішна реалізація завдань Стратегії неможлива без ефективної інформаційно-просвітницької компанії, яка повинна змінити ставлення українців до навколишнього середовища та поведінки з ресурсами і відходами.

 

Коментарі facebook

коментар

Post Author: ecoprostir