Прокуратура порушила справу про екоцид через затоплення шахти “Юнком” на Донеччині

Прокуратура Донецької області відкрила кримінальне провадження за фактом затоплення бойовиками “ДНР” закритої шахти Юнком, що може спричинити масштабну екологічну катастрофу.

Як повідомили у прокуратурі, дії окупантів кваліфікували як екоцид – ст. 441 (масове знищення рослинного або тваринного світу, отруєння атмосфери або водних ресурсів, а також вчинення інших дій, що можуть спричинити екологічну катастрофу) Кримінального кодексу України.

За даними слідства, окупанти вирішили припинити відкачування води з шахти Юнком, яка розташована в тимчасово окупованому селищі Бунге (колишній Юнокомунарськ). Ці дії можуть спровокувати радіоактивне, хімічне забруднення ґрунтових та поверхневих вод і, як наслідок, забруднення екосистеми Азовського моря.

 Шахта«Юнком» відзначалася великою загазованістю, там тільки за період із 1959 по 1979 роки було зафіксовано 235 викидів газу, 28 з яких закінчилися смертю шахтарів. У вересні 1979 року з метою зниження вірогідності раптових викидів метану на шахті було здійснено підземний ядерний вибух, після чого її закрито та ізольовано.

Не пропустіть:  Жодна справа по шкоді довкіллю в АТО через воєнні дії не дійшла до суду, - Алла Благая

На місці вибуху утворилася скляна капсула діаметром приблизно 30 м, заповнена радіоактивною водою, яка згідно із висновками експертизи потребує відносної сухості. Потрапляння радіоактивної рідини, яка міститься у вказаній капсулі, у водні ресурси місцевості через ґрунтові води може спричинити екологічну катастрофу, яка полягатиме у радіоактивному хімічному забрудненні, в тому числі і екосистеми Азовського моря.

Коментарі facebook

коментар

Post Author: ecoprostir