На ВУМ запустили комплексний курс про поводження з побутовими відходами

Новий курс на ВУМ online дає можливість громадянам отримати комплексні знання щодо того, як поводитись із побутовими відходами.

«Важливо було показати не лише як сортувати відходи – у який контейнер кидати їх при роздільному збиранні. Важливо показати повну картинку, щоб ми розуміли, чому у нас зараз не як у Швеції, і що для цього потрібно, щоб кожен громадянин міг усвідомити, що від нього залежить і які можливості він зараз може використати», – розповіла Тетяна Омельяненко, фахівець з питань поводження з відходами, голова представництва групи молодих фахівців міжнародної Асоціації твердих відходів (ISWA) в Україні, під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

Курс охоплює теми повторного використання, попередження утворення відходів, сортування відходів, upcycling. Тематики розподілили за інформаційними блоками, які склали у певну логічну послідовність для того, щоб слухачі отримали максимально повну і зрозумілу картину. Кожен з модулів інформаційних блоків потребує не більше 12 хвилин для проходження. Щоб перейти до кожного наступного блоку потрібно пройти тест та набрати пропускну кількість відсотків.

«Є теоретична частина, яка допоможе зрозуміти всі процеси – про технологію, про фінансування, про закордонний досвід. І практична частина, де ми показали, що може зробити громадянин, якщо у нього є ті умови, які надала держава, і якщо таких умов на разі немає – щоб виконати цю частину ми запросили експертів, які допомогли нам просто, ясно і зрозуміло показати людям ті питання на яких вони розуміються», – розповіла Тетяна Омельяненко.

Не пропустіть:  У Львові нарешті збудують сміттєпереробний завод

До курсу долучились ініціативи «Компола — компостування відходів шкільних їдалень», «Батарейки, здавайтесь!», проект «Зелений Птах» та багато інших.

«Запит на такий курс дуже великий. Люди після Майдану усвідомили, що потрібно захищати все, що ми маємо – і екологію, і довкілля, і якість життя. І сьогодні ми готові змінювати свою поведінку і культуру, щоб зробити нашу країну кращою. Якщо людина наведе порядок у своєму сміттєвому відрі вдома, то цей порядок розповсюдиться по всій країні», – наголосила Євгенія Аратовська, лідерка ЕКО-проекту «Україна без сміття», соціальний підприємець, викладач з тематики «Сталий спосіб життя».

Для того щоб пройти курс, потрібно зареєструватись на платформі ВУМ online. По закінченні курсу кожен слухач отримає іменний сертифікат.

«Ми раді запросити кожного громадянина стати свідомим екологічно і почати правильно поводитись з побутовими відходами. Це системний, навчальний, підкріплений глибокими науковими технічними і емоційними знаннями курс. Ми платформа, яка повністю відкрита, у нас немає обмежень по часу. Ця платформа побудована таким чином, щоб громадянин міг здобути саме громадянські компетенції, і мав до них доступ у будь-який зручний час», – зазначив Остап Стасів, співзасновник ГО «Відкритий Університет Майдану».

Коментарі facebook

коментар

Post Author: ecoprostir