Мінрегіон дозволив підземне та вакуумне збирання відходів

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України оновлює державні будівельні норми, зокрема, вносить зміни в частині організації системи збирання побутових відходів у населених пунктах. Відповідні зміни містяться у новому ДБН Б.2.2-12:2018 «Планування і забудова територій».

Про це повідомив заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Лев Парцхаладзе на своїй сторінці у Facebook.

«Збирання та утилізація побутових відходів в Україні залишається одним з найгостріших питань. Саме через відсутність сучасних способів організації цих процесів, на жаль, ми часто стикаємося з тим, що сьогодні деякі вулиці та квартали наших міст надто перевантажуються відходами, перетворюючись на суцільні смітники. Ми проаналізували європейський досвід у цьому питанні і в новому ДБН щодо планування та забудови територій ввели можливість організації підземного та вакуумного (пневматичного) способів збирання сміття. Важливо не тільки впроваджувати нові рішення, а й взагалі змінювати ставлення людей до цієї проблеми та підходити до неї відповідально, як це робиться у цивілізованих країнах Європи і світу», — сказав він.

Система підземного збору сміття — це безпечний, гігієнічний та естетичний спосіб збору відходів в населених пунктах, що сприяє їх роздільному збору, а вакуумний (або пневматичний) спосіб збирання побутових відходів у житлових будинках — цивілізована заміна застарілих сміттєпроводів, які все ще існують у більшості українських будинків.

За словами Парцхаладзе, такі зміни сприятимуть чистоті та покращенню екологічної ситуації в населених пунктах.

У ДБН визначаються площі та відстань для розміщення контейнерних майданчиків для збирання побутових відходів. Так, майданчики наземного способу збирання сміття проектуються на відстані не менше 20 м від вікон житлових та громадських будинків, а підземного та вакуумного – відповідно до містобудівних та технічних умов. При цьому, планувальний модуль підземного та вакуумного способу може збільшувати об’єм накопичення побутових відходів до 5-10 м3 відповідно, якщо це не суперечить технічним умовам.

Не пропустіть:  Мінрегіон: новобудови будуть не нижче класу "С"

Місця збирання побутових відходів на житлових територіях слід розташовувати не з підвітряного боку, не на протягах, а з забезпеченням норм аерації території. Крім цього, вони повинні бути обладнані для можливості прийому небезпечних відходів (хімічні джерела струму, побутові акумулятори тощо).

Нагадаємо, Мінрегіон також пропонує внести зміни до ДБН В.2.2-15-2005 «Будинки і споруди. Житлові будинки. Основні положення» та скасувати застарілу норму щодо обов’язкового проектування сміттєпроводів у багатоповерхових будинках, яка не сприяє роздільному збору відходів.

ДБН «Планування і забудова територій» вже затверджений і буде опублікований найближчим часом. Проект розроблений на заміну ДБН 360-92** «Містобудування. Планування і забудова міських і сільських поселень», ДБН Б.2.4-1- 94 «Планування і забудова сільських поселень», ДБН Б.2.4-3- 95 «Генеральні плани сільськогосподарських підприємств», ДБН Б.2.4-4- 97 «Планування та забудова малих сільськогосподарських підприємств та селянських (фермерських) господарств», ДБН Б.1-2- 95 «Склад, зміст, порядок розроблення, погодження і затвердження комплексних схем транспорту для міст України», СНиП ІІ-89- 80 «Генеральные планы промышленных предприятий».

Коментарі facebook

коментар

Post Author: ecoprostir