На нових парковках зобов’язали проектувати машиномісця з електрозаправками

З 1 липня цього року на нових парковках обов’язково проектуватимуть щонайменше 5% машиномісць з електричними заправками.

Про це повідомили у Міністерстві регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України.

У відомстві зазначили, що така вимога передбачена у змінах до державних будівельних норм (ДБН) “Автостоянки і гаражі для легкових автомобілів“.

“Думаю, що вже в найближчі 5-10 років весь світ повністю перейде на електрокари. Так, це не відбудеться одномоментно, тому потрібно готуватися до цього вже зараз. Тому у нових змінах до ДБН щодо автостоянок ми передбачили обов’язково влаштовувати на парковках, що проектуються, мінімум 5% машиномісць із зарядками для електромобілів”, — зауважив заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Лев Парцхаладзе.

Посадовець нагадав, що за 2019 рік у світі купили близько 2,1 млн нових електрокарів. Лише у Норвегії минулоріч продали 73 тисячі тисячі таких автомобілів, тобто, кожне друге придбане авто було електричним.

Не пропустіть:  У Кривому Розі випускатимуть міські електровантажівки

Згідно з оновленими ДБН, щонайменше 5% від загальної кількості  машиномісць у гаражах та автостоянках мають облаштовувати зарядними пристроями для паркування транспортних засобів, оснащених виключно електричними двигунами (одним чи кількома).

У Мінрегіоні зазначили, що цей відсоток планують поступово збільшувати. 100% машиномісць на українських стоянках мають оснастити електрозарядками до 2030 року.  

“Ці зміни пов’язані з великою популяризацією електрокарів, яка очікується в найближчі роки. Так, за даними аналітиків німецького Центру  управління автомобільним бізнесом (САМ), стрімке зростання кількості електрокарів прогнозується вже у 2020 році, так як саме на цей рік автовиробники запланували вихід на ринок багатьох нових моделей електромобілів”, — повідомили у Мінрегіоні.

Джерело: Євроінтеграційний портал

Коментарі facebook

коментар

Post Author: ecoprostir