Енергоефективність має стати пріоритетом для усіх гілок влади – Климпуш-Цинцадзе

Практична реалізація останніх законодавчих змін у сфері енергоефективності, у тому числі, й імплементація Директив ЄС, має стати одним з пріоритетів діяльності всіх гілок влади.

Про це заявила Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе, передає Урядовий портал.

За її словами, у 2017 році Україна досягла значних результатів на шляху підвищення енергоефективності, ухваливши низку засадничих законів, які враховують положення Директив ЄС.

“Нам є чим пишатися, якщо ми говорим про виконання зобов’язань у сфері енергоефективності – ми змогли ухвалити великі системні закони, які до того довго були у Верховній Раді”, – зазначила Климпуш-Цинцадже.

Водночас Іванна Климпуш-Цинцадзе наголосила на тому, що з метою практичної реалізації реформованого законодавства необхідно ухвалити ще багато нормативно-правових актів та розробити відповідні методологічні матеріали. Без завершення цієї роботи повноцінна реалізація стратегії з підвищення енергоефективності шляхом імплементації Директив ЄС неможлива.

“Разом з тим, ми всі розуміємо, що для повноцінної імплементації Директив ЄС у цій сфері потрібно ще провести значну роботу і з боку виконавчої влади, і з боку Парламенту. Зараз йдеться про розробку конкретних методологічних матеріалів, розробку підзаконних нормативно-правових актів”, – додала вона.

Віце-прем’єр-міністр оцінила високу якість роботи, вже проведеної Міненерговугілля та Держенергоефективності, проте наголосила на тому, що для подальшої ефективної роботи у цьому напрямі потрібно збільшувати інституційну спроможність відповідних органів влади, зокрема, у контексті ефективної взаємодії з Державною регуляторною службою.

Не пропустіть:  Для впровадження закону "Про енергоефективності" потрібно понад 40 актів - ДАЕЕ

Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко погодився з позицією Іванни Климпуш-Цинцадзе і теж наголосив на важливості конкретної імплементації Директив ЄС у сфері енергоефективності.

“Ще раз наголошую, що нам важлива саме імплементація Директив, а не просто ухвалення законів. Зараз у нас розроблено 45 взаємопов’язаних нормативних актів, які мають забезпечити виконання великих законів, ухвалених торік – «Про Фонд енергоефективності», «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання», «Про енергетичну ефективність будівель», – зазначив Зубко.

Він також розповів про ще одне важливе для повноцінної реалізації законодавчих змін у сфері енергоефективності завдання, яке потрібно виконувати паралельно з розробкою відповідної нормативно-правової бази. За його словами, вже зараз потрібно організовувати підготовку кадрів, які з могли взяти на себе енергетичний менеджмент будинків та проводити підготовку людей, які будуть керувати будинками. Віце-прем’єр-міністр наголосив на важливості технічного переоснащення підприємств, які надають послуги ЖКГ і додав, що значна частина цієї роботи виходить за межі діяльності Уряду і має стати одним з пріоритетних завдань місцевої влади.

 

Коментарі facebook

коментар

Post Author: ecoprostir