Семерак пообіцяв новий закон, який змінить механізми поводження з відходами

Найближчим часом буде представлено рамковий закон України про відходи,  який визначатиме нові  механізми управління сферою відходів.

Про це міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак сказав під час зустрічі з представниками Європейської бізнес-асоціації.

“У парламенті зараз понад  20 різних законопроектів, розроблених і зареєстрованих протягом останніх років. Не всі з них відповідають розробленій Стратегії  [поводження з відходами, – ред] та враховують вимоги європейських директив, які ми зобов’язалися  імплементувати у рамках Угоди про асоціацію з ЄС. Нами розроблено рамковий закон України про відходи, який змінить механізми поводження з відходами в нашій країні. Ми плануємо презентувати його найближчим часом», – сказав Семерак.

Міністр додав, що протягом року у рамках Стратегії управління відходами та Національного плану буде розроблено ще ряд сегментарних законів для цієї сфери.

“Йдеться про закон щодо збору, утилізації та поводження з небезпечними відходами.  Я знаю, що зараз є ряд компаній, яких влаштовує нинішній стан справ – повна безкарність і можливість заробляти тіньові кошти, не витрачаючись на створення об’єктів із поводження з небезпечними відходами. Так само є бізнес,  який не дуже зацікавлений у запровадженні принципу розширеної відповідальності виробника, тому що це може покласти на них певні додаткові зобов’язання щодо утилізації їхньої тари чи упаковки”, – сказав Семерак.

Не пропустіть:  Україна стала співголовою новоствореної робочої групи зі змін клімату при Енергетичному Співтоваристві

З його слів, уряд має чітку позицію з цього питання – реалізацію принципу “забруднювач платить”.

Нагадаємо, у 2017 році Уряд схвалив Національну стратегію управління відходами, яка запроваджує в Україні європейські принципи поводження із усіма видами відходів: твердими побутовими, промисловими, будівельними, небезпечними, відходами сільського господарства тощо.

Нова Стратегія передбачає  запровадження принципів циклічної економіки та  розширеної відповідальності виробника, які мають заохотити бізнес до мінімізації утворення відходів та зацікавленості в їх переробці, а також Стратегією передбачено впровадження п’ятиступеневої ієрархії поводження з відходами, яка працює в Європейському Союзі.

Коментарі facebook

коментар

Post Author: ecoprostir