Україна отримала доступ до одного з найбільших фондів підтримки проектів ВДЕ

Україна як член IRENA за результатами конкурсноо відбору може отримати можливість кредитування проектів з відновлювальної енергетики за рахунок фінансової програми Фонду розвитку Абу-Дабі. 

Про це повідомляє Урядовий портал з посиланням на українську делегацію, яка перебуває в ці дні на 8-ій сесії Асамблеї IRENA.

Кошти надаються під 1-2 % терміном до 20 років, включаючи 5-річний пільговий період. Обсяг кредиту становить від 5 до 15 млн доларів і охоплює 50% вартості проекту.

Загальний фонд програми на 7 років сягає 350 млн доларів. ADFD вже надав 214 млн доларів пільгових кредитів на реалізацію «зелених» проектів. Це допомогло залучити у якості співфінансування ще 420 млн доларів.

“У результаті завдяки зусиллям IRENA та ADFD мобілізовано понад 630 млн доларів у встановлення 120 МВт нових потужностей «чистої» енергетики в різних країнах світу. Це доводить, в першу чергу, ефективність обраного механізму співфінансування, який дозволяє активізувати бізнес та інвесторів у цій сфері. Все це разом сприяє вирішенню питання енергозабезпечення міст, де реалізуються проекти, та зміцнює їхню економіку”, – прокоментував голова Держенергоефективності Сергій Савчук.

Він додав, що приєднання до IRENA відкриє для України можливість також подавати заявки до Фонду розвитку Абу-Дабі щодо отримання дешевих та довгих кредитних коштів на “зелені” проекти.

В рамках 8-ої сесії Асамблеї IRENA оголошено переможців відбору для фінансування “зелених” проектів в рамках «IRENA-ADFD Project Facility» у 2018 році.

 

 

Коментарі facebook

коментар

Post Author: ecoprostir