Україна може запровадити аукціони на енергію з відновлювальних джерел – нардеп Кацер-Бучковська

Україна розглядає можливість запровадження аукціонів як моделі стимулювання виробництва електроенергії з відновлювальних джерел.

Наталія Кацер-Бучковська
Фото: Народний Фронт

Про це заявила народний депутат та член Комітету ВРУ з питань ПЕК, ядерної політики та ядерної безпеки Наталія Кацер-Бучковська (фракція “Народний Фронт”) під час свого виступу на 8-й Асамблеї Міжнародного агентства з відновлювальних джерел енергії International Renewable Energy Agency (IRENA) в м. Абу-Дабі, ОАЕ.

На сьогоднішній день вже близько 40 європейських країн використовують модель аукціонів, тоді як у 2010 році лише 10 країн були її прихильниками“, – зауважила народний депутат.

Кацер-Бучковська додала, що для України цей підхід також може бути цікавим з огляду на реформування ринку електричної енергії відповідно до кращих європейських практик.

“Але перед його впровадженням потрібно запустити ринок у цілому, зрозуміти усі плюси та мінуси моделі в українських реаліях, провести консультації й дискусії з усіма зацікавленими сторонами”, – зазначила вона.

Не пропустіть:  За перше півріччя 2017 року введено більше "зелених" потужностей, ніж за весь попередній

Нардеп зауважила, що незважаючи на значні успіхи України у збільшенні частки відновлювальних джерел енергії в кінцевому енергоспоживанні – до 5,8% – за короткий період часу, для виконання зобов’язань згідно з Угодою про Асоціацію (11% ВДЕ) потрібно думати про ефективніші механізми фінансування. Це, за словами парламентарки, фонд «зеленої» енергетики, «зелені» облігації, приєднання до глобальних ініціатив – таких, як IRENA, і, взагалі, бути більш активними на міжнародних ринках капіталу.

Кацер-Бучковська зазначила, що на досягнення цілі 11% відновлювальних джерел енергії у кінцевому енергоспоживанні, необхідно біля 12 млрд євро інвестицій.

 

 

Коментарі facebook

коментар

Post Author: ecoprostir