Як працював Комітет ВРУ з екополітики у 2017 році

Комітет з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи за 2017 рік провів 19 засідань, на яких було розглянуто 213 питань, з яких 53 заслухано в порядку контролю.

Верховною Радою України прийнято закони, з опрацювання яких Комітет визначено головним, зокрема:

Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, що регулюють відносини, пов’язані з одержанням документів дозвільного характеру щодо спеціального водокористування» (№ 1830–VIII від 07.02.2017).

Закон України «Про внесення зміни до статті 54 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».

Закон України «Про оцінку впливу на довкілля» (№ 2059-VIII від 23.05.2017).

Метою закону є встановлення правових та організаційних засад здійснення оцінки впливу на довкілля та забезпечення виконання Україною міжнародних зобов’язань у рамках Конвенції про оцінку впливу на навколишнє середовище в транскордонному контексті (Конвенція Еспоо) та Конвенції про доступ до інформації, участь громадськості в процесі прийняття рішень та доступ до правосуддя з питань, що стосуються довкілля (Оргуська Конвенція), стороною яких є Україна, а також імплементації у національне законодавство положень Директив 2003/4/ЄC та 2011/92/ЄС.

Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо імплементації європейських екологічних норм про охорону середовища рідкісних видів тварин і рослин» (№ 1829-VIII від 07.02.2017).

Закон спрямований на імплементацію європейських екологічних норм про охорону середовища рідкісних видів тварин і рослин, а також захист від знищення середовища перебування (зростання) зазначених видів тваринного та рослинного світу, занесених до Червоної книги України.

Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо виконання Конвенції про охорону дикої флори та фауни і природних середовищ існування в Європі» (№ 1832-VIII від 07.02.2017).

Закон спрямований на посилення охорони рідкісних видів тварин та рослин, занесених до Бернської конвенції.

Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про питну воду та питне водопостачання» (№ 2047-VIІІ від 18.05.2017).

Законом визначаються загальні вимоги до стічних вод, які скидають у системи каналізації населених пунктів. Його метою є удосконалення законодавства у сфері питного водопостачання та водовідведення, врегулювання відносин, пов’язаних з виробництвом, транспортуванням та постачанням питної води, відведенням, транспортуванням та очищенням стічних вод, задля гарантованого забезпечення споживачів якісною питною водою та централізованим водовідведенням, а також з метою запобігання погіршення якості питної води в джерелах питного водопостачання через скиди в системи централізованого водовідведення стічних вод суб’єктами господарювання.

Закон України «Про внесення змін до статті 48 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» (№ 2082-VIІІ від 06.06.2017).

У Законі поновлюється право на отримання щорічної допомоги на оздоровлення для дітей, які втратили внаслідок Чорнобильської катастрофи одного з батьків, та евакуйованих із зони відчуження у 1986 році.

Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо охорони пралісів згідно з Рамковою конвенцією про охорону та сталий розвиток Карпат» (№ 2063-VIІІ від 23.05.2017).

Закон спрямований на виконання Рамкової конвенції про охорону та сталий розвиток Карпат та Протоколу про стале управління лісами до Рамкової конвенції про охорону та сталий розвиток Карпат, в частині охорони пралісів.

Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запровадження гуманного ставлення до тварин» (№ 2120-VIІІ від 22.06.2017).

Законом уточняється зміст терміну «жорстоке поводження з тваринами», диспозиції деяких складів відповідних правопорушень та збільшуються санкції за їх вчинення.

Закон України «Про внесення зміни до статті 4 Закону України «Про поводження з радіоактивними відходами» щодо удосконалення механізму фінансування поводження з радіоактивними відходами» (№ 2124 -VIІІ від 11.07.2017).

Законом відновлюється накопичувальний статус Державного фонду поводження з радіоактивними відходами для розбудови необхідної інфраструктури та підтримки безпеки існуючих об’єктів для поводження з радіоактивними відходами на сучасному рівні.

Також прийнято 7 Постанов Верховної Ради України.

Протягом звітного періоду Комітетом підготовлено та внесено на розгляд Верховної Ради України 26 законопроектів.

Протягом року в порядку контролю у Комітеті заслуховувались питання щодо роботи Міністерства екології та природних ресурсів України, виконання Програми діяльності Кабінету Міністрів України, реформування Державної екологічної інспекції України, аналізу практики застосування законів, факти порушення екологічного законодавства, інформації Рахункової палати України та багато інших питань екологічного спрямування.

За 2017 рік у Комітеті опрацьовано 3743 звернень, що надійшли від народних депутатів України, органів державної влади, громадських організацій, громадян.

За станом на 1 січня 2018 року на розгляді у Комітеті знаходиться 18 законопроектів, з опрацювання яких Комітет з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи визначено головним.

Коментарі facebook

коментар

Post Author: ecoprostir