Мінприроди оприлюднило перший пакет законодавства для формування вуглецевого ринку в Україні

Міністерство екології та природних ресурсів України винесло на громадське обговорення законопроект «Про засади моніторингу, звітності та верифікації викидів парникових газів».

Документ розроблено на виконання Угоди про Асоціацію між Україною та ЄС за підтримки Світового Банку. Окрім цього, цей законопроект передбачений Планом заходів щодо виконання Концепції реалізації державної політики у сфері зміни клімату на період до 2030 року.

На сьогодні в Україні є низка прогалин врегулювання моніторингу, звітності та верифікації (МЗВ): це, зокрема, відсутність єдиної методики розрахунку викидів парникових газів, відсутність уповноваженого органу, відсутність процедури верифікації для цілей МЗВ, невизначеність правового статусу верифікаторів звітрів парникових газів, а законодавство з акредитації не поширюється на цих верифікаторів.

У проекті закону передбачені способи врегулювання цих питань. Окрім принципів МЗВ, законопроект розкриває повноваження органів державної влади у сфері МЗВ, надає перелік суб’єктів моніторингу та звітності і їх обов’язки, верифікатори звітів та їх обов’язки, організацію та проведення МЗВ, а також види діяльності та парникові гази, на які поширюється система МЗВ.

Не пропустіть:  В Україні запрацює єдиний для всіх підприємств облік парникових газів - закон

Документ має здебільшого рамковий характер й стане більш деталізованим у процес консультацій. Так, згідно з законопроектом, суб’єктами моніторингу та звітності є оператори установок, що здійснюють викиди на території України. Однак, не вказані вимоги щодо обсягу викидів чи розміру таких установок. Вказується, що буде створено державний реєстр установок, які підлягатимуть моніторингу.

Процедура моніторингу та верифікації виглядатиме наступним чином:

Оператор установки здійснює моніторинг відповідно до попередньо затвердженого плану моніторингу ® На основі результатів моніторингу оператор формує звіт і передає його на верифікацію ® Акредитований верифікатор здійснює верифікацію звіту і видає верифікаційний звіт з висновками ® Звіт передається уповноваженому органу.

Консультації з бізнес-асоціаціями, на види діяльності яких може потенційно поширюватися дія законопроекту, відбудеться 17 січня.

Представників громадських організації та науки Мінприроди запрошує до обговорення на 23 січня.

Коментарі facebook

коментар

Post Author: ecoprostir