Київ готується до заборони одноразових пакетів

Департамент міського благоустрою та збереження природного середовища підтримав електронну петицію №2125 щодо заборони використання та продажу одноразових поліетиленових пакетів.

Про це інформує прес-служба КМДА,.

На підтримку петиції Київська міська рада підготувала проект рішення щодо звернення до Верховної Ради України стосовно необхідності прийняття Закону України про заборону використання та продажу одноразових поліетиленових пакетів. Необхідність розроблення такого рішення зумовлена проблемою поліпшення стану довкілля, благоустрою, екологічної безпеки в державі та приведення природоохоронного законодавства до світових та загальноєвропейських стандартів“, – йдеться у повідомленні.

Також зазначається, що екологічна проблема, пов’язана із використанням та утилізацією поліетиленових пакетів одноразового використання, що виготовляються повністю або частково із полімерів, розклад яких триває 100 років, потребує негайного правового регулювання задля збереження довкілля в країні.

З однієї сторони, широке використання полімерних матеріалів значно підвищило якість побуту, а з іншого – призвело до засмічення населених пунктів, узбіч, доріг, лісів, земель, поверхневих і підземних вод, вимирання тварин.

Згідно із статистичними даними, щорічно в країнах-членах Європейського Союзу використовується більше 800 тон одноразових поліетиленових пакетів. І лише 6% від їх загальної кількості направляється на переробку.

В Україні на одну особу щорічно припадає понад 500 поліетиленових пакетів, в той час, коли середньостатистичний німець протягом минулого року використав їх лише 45. Час корисної експлуатації поліетиленового пакету за призначенням рідко, коли перевищує 30 хвилин, а період розкладання становить більше 100(!) років. Тому близько 10 країн світу вже прийняли нормативні акти про заборону або обмеження використання полімерних пакетів. У Кенії, зокрема, за використання поліетиленових пакетів дають до 4 років в’язниці” – зауважив директор Департаменту міського благоустрою та збереження природного середовища Андрій Фіщук.

Таким чином, питання заборони використання та продажу поліетиленових пакетів повинно вирішуватися централізовано на державному рівні та як вимога швидше, аби не допустити на родючих українських ланах екологічної катастрофи.

Коментарі facebook

коментар

Не пропустіть:  Як у світі відмовляються від одноразового пластику у 2019 році

Post Author: ecoprostir