Мінрегіон порадив інтегровану систему поводження з відходами

Україна повинна поступово відмовитися від планування управління відходами на основі адміністративного поділу і перейти на інтегровану систему поводження з відходами, яка діятиме на засадах міжмуніципального співробітництва.

Такий підхід закладено у проекті Національної стратегії поводження з відходами в Україні до 2030 року, повідомила заступник начальника Управління благоустрою територій та комунального обслуговування — начальник відділу поводження з побутовими відходами Міністерства регіонального розвитку та будівництва Людмила Полтораченко під час круглого столу «Державна секторальна політика в контексті децентралізації».

За словами Полтораченко, такий підхід передбачає об’єднання зусиль органів місцевого самоврядування для створення належної системи об’єктів поводження з ТПВ (сміттєперевантажувальних станцій, сміттєсортувальних ліній, сміттєпереробних заводів, (об’єктів з оброблення, переробки та видалення відходів, регіональних полігонів тощо), враховуючи принципи значної економії та географічної доцільності.

Вона також зазначила, що на сьогодні проект Стратегії розроблено і узгоджено з усіма зацікавленими органами виконавчої влади, соціальними партнерами та громадськими організаціями.

Нагадаємо, що в грудні 2015 року Європейська Комісія схвалила план дій щодо переходу до економіки замкненого циклу до 2019 року, який передбачає, що така модель стає основою стратегії сталого розвитку ЄС.

У 2016 році підписано Меморандум про співпрацю між Мінекології, Мінекономрозвитку, Мінрегіоном та міжнародними експертами Німецького товариства міжнародного співробітництва (GIZ), Європейського банку реконструкції та розвитку, європейського проекту TWINNING «Впровадження системи управління відходами електричного та електронного обладнання (ВЕЕО) в Україні». На підставі Меморандуму було розроблено проект Національної стратегії поводження з відходами в Україні до 2030 року.

Не пропустіть:  Порошенко доручив розробити для Закарпаття програму використання сміття в енергетиці

Метою Стратегії є вироблення нового погляду на проблему відходів як джерела вторинних матеріальних та енергетичних ресурсів, при цьому продовжуючи докладати зусилля щодо мінімізації утворення відходів традиційними методами в процесі виробництва і споживання; забезпечення максимальну утилізацію і переробку відходів за допомогою найефективніших технологій.

Основні цілі Стратегії:

  • Зменшення кількості несанкціонованих сміттєзвалищ і заміна їх на регіональні полігони у відповідності до ДБН;
  • Сприяння роздільному збиранню ресурсоцінних матеріалів, придатних для переробки у вторинну сировину, там, де це буде економічно обґрунтовано і фінансово вигідно;
  • Заохочення до попередньої оброблення ТПВ перед видаленням на полігони та зменшення кількості видалених відходів через розвиток сучасної інфраструктури.

Захід було проведено в рамках форуму партнерів швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO, який відбувся в Києві 10-11 жовтня.

Коментарі facebook

коментар

Post Author: ecoprostir