Комітети ВРУ опрацьовують законопроект про членство України в IRENA

Комітети Верховної Ради України розглядають законопроект, поданий 5 жовтня Президентом України Петром Порошенко “Про приєднання України до Статуту Міжнародного агентства з відновлюваних джерел енергії (IRENA)”.

“Мета IRENA – прискорити перехід країн світу до сталого використання відновлюваних джерел енергії. Тому для України, для якої питання енергонезалежності є пріоритетним, надзвичайно важливо стати членом цієї всесвітньої організації. Це унікальна можливість залучити кращий світовий досвід, технології та інвестиції в проекти« чистої » енергетики”, – прокоментував голова Держенергоефективності Сергій Савчук.

Членство України в IRENA – це, в першу чергу, можливість подавати заявки до абудабійскому фонду розвитку (АDFD) з фінансування «Зелених» проектів.

Крім цього, приєднання України до IRENA дозволить:

  • отримати допомогу IRENA щодо вдосконалення законодавчої бази, залучення інвестицій і нарощування потенціалу у відновлюваній енергетиці;
  • надати додаткові гарантії потенційним іноземним інвесторам із вкладення коштів в “зелені” проекти в Україні;
  • тісно співпрацювати з розвиненими країнами в цій сфері;
  • отримати доступ до баз даних IRENA про новітні технології та розробки кращих світових практик і головне – ефективних механізмів фінансування проектів з виробництва “чистої” енергії.
Не пропустіть:  Нідерланди планують посилити співпрацю з Україною у біоенергетичному секторі

Довідка:

У 2016 році вперше за роки незалежності розпочато процедуру приєднання України в IRENA . Так, на виконання Указу Президента України від 10 травня 2016 року № 200/2016 Держенергоефективності направлено заявку про членство України в IRENA , по якій країни-члени IRENA не висловили жодних заперечень чи зауважень. Наступний крок – прийняття розробленого Держенергоефективності законопроекту «Про приєднання України до Статуту Міжнародного агентства повозобновляемих джерел енергії «IRENA», який зараз вже подано на розгляд до ВР.

В даний час членами Агентства IRENA є 152 держави і ще 28 країн почали процес вступу приєднання до організації.

Коментарі facebook

коментар

Post Author: ecoprostir