Енергетичний кооператив на Харківщині встановить сонячну станцію на дахах бюджетних установ

На муніципальних будівлях Мереф’янської об’єднаної територіальної громади, під Харковом, встановлять сонячні панелі.

У проект запропонували інвестувати місцевим жителям як пайовики, повідомляє портал Elektrovisti.net.

Встановити сонячні електростанції на дахах бюджетних будівель запропонували співробітники кафедри електропостачання та енергетичного менеджменту Харківського національного технічного університету сільського господарства.

“Наш навчальний заклад має ряд цікавих і перспективних напрацювань в цій галузі, – повідомив доктор технічних наук Олександр Мороз. – Проект сонячного кооперативу в Мерефі підготовлений за участю аспіранта Андрія Павлова, який брав участь в проектуванні, підготовці документації та монтажу Мереф’янської СЕС, яка вже працює кілька років ».

За його словами, при створенні “сонячного” кооперативу в Харківській області використовували успішний досвід реалізації подібного проекту в місті Славутич Київської області та експлуатації сонячних кооперативів в Німеччині. До того ж городяни переконалися в ефективності покрівельних СЕС на прикладі харківської паркетної фабрики Tandem Impex, на даху якої влітку минулого року ввели в експлуатацію найбільшу покрівельну сонячну електростанцію в Україні.

Не пропустіть:  Фонд держмайна здасть в оренду частину споруд ЧАЕС на 50 років під будівництво сонячної електростанції

За розрахунками фахівців, вкладені городянами кошти окупляться через сім років.

«Сонячний» кооператив також стане демонстраційним майданчиком для членів інших ОТГ, які перейматимуть перспективний досвід.

Коментарі facebook

коментар

Post Author: ecoprostir