У Раді ініціюють новий закон про державний екологічний нагляд

Народні депутати ініціюють ухвалення нового закону про державний екологічний нагляд, який дозволить дати реальні механізми впливу та посилити контроль, а також дійсно зробити серйозні штрафи за забруднення навколишнього середовища.

Про це розповів народний депутат Арсеній Пушкаренко на брифінгу у Верховній Раді, повідомляє Рубрика.

“Чорнобильська катастрофа та велика кількість промислових підприємств в Україні зробили внесок в погіршення екологічної ситуації. Цю ситуацію потрібно змінювати”, – наголосив депутат.

За словами Пушкаренка, багато підприємств сьогодні не відповідають екологічним стандартам. Керівникам таких підприємств простіше платити штрафи, які на сьогодні не є великими, аніж вкладати кошти в удосконалення очисних механізмів.

“Тому сьогодні готується новий закон про Державну екологічну інспекцію України, який дозволить дати реальні механізми впливу та посилити контроль, дійсно зробити серйозні штрафи. Щоб підприємству було дешевше поставити фільтри і дотримуватися реальних норм екологічного законодавства, чим заплатити штраф три тисячі гривень і, умовно кажучи, зекономити три мільйони на фільтрах. Тому цей закон готується зараз профільним комітетом і буде дуже грунтовно обговорюватися”, – розповів Пушкаренко.

Народний депутат Дмитро Лубінець також наголосив на брифінгу на катастрофічній екологічній ситуації на Донбасі та на важливості законодавчих змін.

“Найбільш забруднене повітря і земля в нашій країні, на жаль, в Донецькій області. Великі сподівання на нову команду, яка прийшла Державну екологічну інспекцію.
Але дійсно потрібні зміни у законодавстві, щоб надати вагомі можливості заходити на підприємства і здійснювати перевірки та накладати реальні штрафи”, – сказав депутат.

В.о. голови Державної екологічної інспекції України Єгор Фірсов наголосив на проблемних аспектах, з якими зіштовхуються інспектори через законодавчі прогалини та особливо наголосив на ситуації щодо перевірок у Донецькій, Луганській областях.

“Досі діє норма 2014 року закону про Антитерористичну операцію щодо того, що Державна екологічна інспекція як орган контролю і всі контролюючі органи не мають права проводити планові перевірки, тобто там діє мораторій на частині Донецької та Луганської областей”, – зазначив він.

Фірсов закликав депутатів терміново ухвалити законопроект, авторами якого є Олег Бондаренко, Сергій Шахов, який має розв’язати руки для екологічних перевірок.

Не пропустіть:  Кабмін ліквідував Держекоінспекцію

Також він згадав аспект санкцій за недопуск інспекції на підприємства.

“Державна екологічна інспекція зараз розгорнула свою діяльність, ми приходимо на підприємства, а нас просто можуть туди не пустити. І за це заплатити лише 750 грн.
Верховна Рада має втрутитися у цю ситуацію і суттєво збільшити санкції. Якщо підприємство не пускає інспекцію, значить їм точно є що приховувати. Санкції за недопуск мають складати мільйони гривень”, – заявив Фірсов.

У своєму виступі він також наголосив на важливості ухвалення законопроекту про державний екологічний контроль.

“Це комплексна велика реформа, яка дозволить і екологічній інспекції працювати більш ефективніше. Там багато аспектів і щодо санкцій, і штрафів, які не змінювалися з 1997 року, і щодо зарплати державним інспекторам, яка все ж має бути більшою”, – сказав Фірсов.

Очільник Державної екологічної інспекції розповів, що планується створення моніторингових груп на місцях, де завдається найбільша шкода навколишньому середовищу.

“Частина центрального апарату Держекоінспекції буде знаходитися у Кривому Розі. Ми повністю вітаємо таке рішення. Концепція розвитку та реформування інспекції полягає саме в тому, що інспектор має знаходитися саме там, де забруднюється повітря чи є якась шкода навколишньому середовищу. У майбутньому плануємо створити такі офіси щодо моря у Одесі, щодо лісу – в Ужгороді та інші. Але зараз створюється центральний офіс щодо повітря у Кривому Розі”, – зазначив він.

Коментарі facebook

коментар

Post Author: ecoprostir