Кліматичні активісти розкритикували концепцію “зеленого” переходу Мінекоенерго: “недостатньо амбітна”

Громадська організація “350.org – Україна”, що є частиною глобального руху “350.org”, назвала низку недоліків концепції “зеленого” енергетичного переходу, презентовану на днях в Мінекоенерго. Найбільше активісти розчаровані амбітністю озвучених цілей.

В концепції, зокрема, йдеться, що Україна до 2070 року стане кліматично нейтральною країною з нульовим рівнем викидів СО2. У той чай, як Європейський Союз поставив перед собою ціль зробити Європу кліматично нейтральною до 2050 року.

“Тобто ще 20 років ми будемо кліматичним баластом для сусідів?” , – запитують в організації.

Крім того, в документі є ціль, що Україна до 2050 року повністю відмовиться від вугілля.

“Для прикладу Великобританія планує закрити всі вугільні ТЕС до 2025 року. В Італії до 2025 року. Один з найдовших термінів – у Німеччині – закриття всіх вугільних станцій до 2038 року”, – кажуть в 350.org.

Відповідно до звітів державних установ, на сьогодні більшість енергоблоків українських ТЕЦ, які спроектовані у 1960-1970 роках зношені на 80% та споживають набагато більше вугілля, ніж їх більш сучасні аналоги. Зношеність енергоблоків ТЕС також висока.

“Це означає, що діти та дорослі в Запоріжжі, Українці, Дніпрі, Києві змушені дихати надзвичайно забрудненим повітрям і отримувати алергії, астми, онкологічні захворювання, які потребують дороговартісного лікування”, – заявляють активісти.

Також активісти незадоволені намірами Мінекоенерго не відмовлятися від атомної енрегетики, частка якої залишиться на рівні 20-25% до 2050 року.

Не пропустіть:  Кабмін призначив Буславець в.о. міністра енергетики

“Виведення АЕС з експлуатації та будівництво нових блоків – це дуже довгий і дорогий процес. Крім того, це постійна залежність від постачання та захоронення ядерного палива, а також ризики аварій”, – пояснюють активісти, додаючи, що більшість атомних енергоблоків завершили свій проектний термін експлуатації.

Нагадаємо, 21 січня Міністерство енергетики та захисту довкілля презентувало бачення “зеленого” енергетичного переходу для України до 2050 року.

Коментарі facebook

коментар

Post Author: ecoprostir