У водному агентстві розповіли, як адаптуються до змін клімату

У Державному водному агентстві України заявили про відчутні наслідки зміни клімату, особливо для українських річок.

“Активний льодостав, в умовах плюсових температур, останнім часом на річках не спостерігається. Але, враховуючи, що погодні явища стають все більш і більш екстремальними та непередбачуваними, до водопілля потрібно готуватися завчасно”, – йдеться в повідомленні Держводагентства.

У відомстві зазначили, що водники обстежують та приводять у готовність для пропуску великої води гідротехнічні споруди, які знаходяться в зоні впливу шкідливої дії вод, готують до роботи аварійні бригади, інженерну та автомобільну техніку, створюють аварійні запаси матеріалів, перевіряють готовність до роботи мобільного насосного обладнання та ін.

Крім цього, проводиться забезпечення сталого функціонування протипаводкових комплексів у басейнах річок Дністра та Дунаю та інших паводконебезпечних регіонах.

“Наразі відпрацьовується взаємодія з місцевими органами виконавчої влади, підрозділами Державної служби з надзвичайних ситуацій, Укргідрометцентром щодо прогнозу водності та іншими органами влади для безаварійного пропуску весняних вод”, – додали водники.

Особлива увага приділяється виконанню міжурядових угод із сусідніми країнами про співробітництво у водній сфері на транскордонних водах. А саме, у разі необхідності, будуть організовані спільні дії щодо безаварійного пропуску повені та паводків.

“Це, і оперативний обмін гідрометеорологічною та водогосподарською інформацією, і виконання спільних превентивних заходів для захисту від шкідливої дії вод”, – пояснили в водагенції.

Водогосподарськими організаціями вже розробляються оптимальні режими роботи водогосподарських систем, каскадів водосховищ і ставків та забезпечується постійний моніторинг за їх дотриманням в умовах реальної водності.

Не пропустіть:  За останні півстоліття кількість стихійних лих збільшилася в п'ять разів - звіт ООН

Нагадаємо, заступниця міністра енергетики та захисту довкілля Ірина Ставчук рекомендувала обласним державним адміністраціям врахувати питання адаптації до зміни клімату в нових планах регіонального розвитку.

Коментарі facebook

коментар

Post Author: ecoprostir