Президент підписав закон, який повертає права власників домашніх СЕС на “зелений” тариф

Президент України Володимир Зеленський повернув з підписом закон №10357, який усуває питання, що виникли після ухвалення закону про запровадження зелених аукціонів.

Про це свідчить картка законопроекту. Відповідний закон Верховна Рада проголосувала ще 11 липня. Тоді його підтримало 243 депутати.

Йдеться про так звану “поправку 24”, яка забрала можливість у власників наземних сонячнячних електростанцій продавати надлишок електроенерії в мережу за “зеленим” тарифом.

Ми повернули ті умови, які були до прийняття законопроекту про «зелені» аукціони (законопроект № 8449-д). Але залишаються проблеми, які треба вирішити. Повернення до статусу-кво, більший рівень підтримки малої відновлюваної генерації та обмеження зловживань були передбачені законопроектом, поданим Президентом Зеленським (законопроект № 10375)“, – написав на сторінці Facebook Олексій Оржель, новообраний нардеп від партії Слуга Народу.

Представник партії Зеленського також повідомив, що у новому скликанні Парламенту планується робота над законопроектом, який врегулює ще низку питань щодо малої генерації, а саме:

  • уникнення зловживань (так званих “гірлянд”)
  • горизонт розвитку малої генерації після 2030 року
  • забезпечення сталого розвитку малої, розподіленої та відновлюваної генерації до 1 Мвт
  • запровадження механізму стимулювання акумуляції на рівні малої генерації для відпуску електричної енергії в години, коли це найбільше потрібно системі

Нагадаємо, українські домогосподарства вже встановили майже 12 тисяч домашніх СЕС, інвестувавши в них понад 230 млн євро.

Коментарі facebook

коментар

Post Author: ecoprostir