Рада повернула зелений тариф для наземних домашніх СЕС

Верховна Рада України ухвалила закон, який повертає «зелений тариф» для наземних домашніх сонячних електростанцій. Рішення 11 липня підтримали 243 народні депутати.

Про це повідомляє прес-служба ВР. 

Законодавчим актом визначено порядок розрахунку рівня «зеленого» тарифу для всіх приватних домогосподарств, споживачів, в тому числі енергетичних кооперативів, які виробляють електричну енергію з енергії сонячного випромінювання, без конкретизації вимог щодо місця їх розміщення і встановленої потужності.

Проблема надання «зеленого тарифу» для наземних домашніх СЕС виникла після прийняття закону про «зелені» аукціони для інвесторів поновлюваних джерел енергії «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення конкурентних умов виробництва електричної енергії з альтернативних джерел енергії» (2712-VIII) , опублікованого 21 травня.

Для домашніх СЕС закон ввів нову умову отримання «зеленого тарифу» – установку станцій до 50 кВт на дахах, фасадах будівель та інших капітальних спорудах (раніше було – 30 кВт без обмежень місця розташування).

Підписати проект закону якнайшвидше закликають в Спілці активних споживачів та проз’юмерів.

Цього закону чекають дев’ять тисяч українців, що інвестували свої гроші у малі сонячні електростанції у своїх домогосподарствах. Це звичайні громадяни, що інвестували близько 190 000 000 євро в нашу економіку і повірили в обіцянку держави підтримувати розвиток малої ВДЕ-генерації“, – зазначено у повідомленні організації, що представляє інтереси власників домшніх СЕС.

Вони додали, що підписання закону №10357 президентом дозволить Регулятору затвердити постанови, необхідні для вирішення проблем домашніх СЕС.

Коментарі facebook

коментар

Post Author: ecoprostir