Мінприроди визначило, як буде боротися з інвазійними видами

Рапана – хижий равлик, не властивий для українських екосистем, інвазивний вид

Мінприроди розробило Національну стратегію щодо поводження з видами-вселенцями інвазійними чужорідними видами флори і фауни в Україні на період до 2030 року.

Як повідомили Екопростору, такий докумкет дозволить запобігти проникненню інвазійних чужорідних видів і посилить контроль за проникнення їх до природних екосистем. Крім того, мінімізує несприятливий вплив таких видів на господарську діяльність та здоров’я людини.

“Зміна довкілля та діяльність людини призводять розповсюдження різновидів інвазійних рослин в природне середовище. А це становлять небезпеку не лише для збереження природного фіторізноманіття України а й для якості життя людини. Сьогодні вся світова наукової спільнота працює над вирішенням питання мінімізації шкоди екосистемі завданої інвазійними видами”, – зазначив заммінстра екології Василь Полуйко.

Він додав, що розроблена стратегія як результат багаторічної роботи великої групи науковців стане книгою правил поводження з видами-вселенцями інвазійними чужорідними видами флори і фауни в Україні.

За його словами, стратегія встановить правові механізми щодо поводження з інвазійними видами. Вони будуть також стосуватися сільського господарства, рибного лісового, мисливського, житлово-комунального, транспортної інфраструктури, природно-заповідного фонду, ветеринарної медицини, карантину та захисту рослин, санітарного та епідемічного благополуччя населення, митної справи.

Наразі документ винесено на громадське обговорення.

У Мінприроди повідомили, що частина роботи буде приділятися поінформованості населення  про підвищення рівня небезпеки і правильного поводження з інвазійними.

“Наразі є проблема низької поінформованості громадян  про вплив інвазійних чужорідних видів на стан довкілля, господарську діяльність і здоров’я населення”, – сказав Василь Полуйко.

Нагадаємо, інвазійні (інвазивні) види — види із значною здатністю до експансії, які розповсюджуються природним шляхом або за допомогою людини й становлять значну загрозу для флори й фауни певних екосистем, конкуруючи з автохтонними видами за екологічні ніші, а також спричиняючи загибель місцевих видів.

В Україні до інвазивних відносяться поширення амброзії, борщівника Сосновського, рапани венозної тощо.

Коментарі facebook

коментар

Post Author: ecoprostir