Роботи з проектування ГЕС у верхів’ях Дністра зупинено – Мінприроди

В ході Другого засідання Дністровської Комісії схвалено рішення зупинити роботи з проектування нових ГЕС у верхів’ях Дністра, поки не буде проведено стратегічну екологічну оцінку (СЕО) Схеми комплексного використання гідроенергетичних ресурсів України,
у тому числі транскордонну СЕО.

Про це повідомив міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак, інформує прес-служба Мінприроди.

У відомстві зазначають, що Семерак неодноразово на всіх засіданнях Уряду виступав проти будівництва ГЕС на Дністрі та наполягав на проведенні обов’язкової екологічної оцінки можливого проекту каскаду нових гідроелектростанцій.

«Є рішення «Укргідроенерго» припинити проектування каскаду нових гідроелектростанцій у верхів’ях річки Дністер до проведення стратегічної екологічної оцінки проекту. Про це представники «Укргідроенерго» повідомили під час засідання україно-молдовської Комісії, яка займається вирішенням спільних для двох країн проблем на цій річці», –  повідомив міністр екології.

Він зазначив, що економічна доцільність не  може ставити унікальні екосистеми Дністра під загрозу знищення.

«На всіх засіданнях уряду, де йшлося про нову Енергетичну стратегію України до 2035 року, я наполягав  на недопущенні будівництва ГЕС на Дністрі без розуміння наслідків роботи таких об’єктів для довкілля. Більше того, річка протікає не лише територією України. Очевидно, що якщо стан її водного басейну погіршується, то від цих наслідків потерпають і сусідні країни», – зазначив Семерак.

У прес-службі Мінприроди нагадують, що Україна є членом міжнародних конвенцій щодо захисту водних об’єктів та унікальних екосистем. Крім цього, протягом 2017-2018 років ухвалено два важливі євроінтеграційні закони про ОВД та СЕО та нове водне законодавство для інтегрованого управління водними ресурсами.

«Обидва закони працюють. Тобто «Схема комплексного використання гідроенергетичних ресурсів України» має пройти транскордонну стратегічну екологічну оцінку, а поки що будь-які роботи з проектування нових ГЕС у верхів’ях Дністра – зупинено», – резюмував Семерак.

Довідка: Дністровську комісію створено у відповідності з Договором між урядами України та Молдови  про співробітництво в сфері охорони і стійкого розвитку річки Дністер.

Коментарі facebook

коментар

Не пропустіть:  WWF виступив проти будівництва Верхньодністровського каскаду ГЕС

Post Author: ecoprostir