Тернопільську печеру “Оптимістичну” збираються внести до всесвітньої спадщини ЮНЕСКО

В Міністерстві екології та природних ресурсів України повідомили, що Тернопільську систему печер (зокрема, найбільшу у світі гіпсову печеру “Оптимістична”) пропонують внести до об’єктів всесвітньої природної спадщини ЮНЕСКО.

“Тернопільщина відома всьому світу своїми унікальними природними об’єктами. Подібної системи печер більше немає на європейському континенті. Схожі печери є тільки на території Сполучених Штатів Америки. Думаю, нікого не треба переконувати, що такі об’єкти природи насправді належать не одній країні, а є природним багатством людства, тому ми ініціювали занесення тернопільських печер до об’єктів всесвітньої природної спадщини ЮНЕСКО”, – зазначив міністр екології та природних ресурсів.

Пропонується внесення до цього списку печери “Оптимістична”, довжина розвіданих ходів якої сягає 214 км. Раніше її було включено до Книги рекордів Гіннеса як найбільшу в світі гіпсову печеру і як другу за загальною довжиною печерних ходів у світі. “Оптимістична” поступається лише печерній системі Мамонтова-Флінт-Рідж у США.

У Мінприроди зазначили, що вже проведено попередні консультації з Інститутом геологічних наук України, а також до цього процесу залучено Тернопільську ОДА.

“Відбулася підготовча нарада на рівні обласної влади та спелеологів, є домовленості про створення робочої групи, яка формуватиме пропозиції для занесення цієї унікальної мережі печер до попереднього списку об’єктів ЮНЕСКО як це передбачено процедурою”, – пояснив Семерак.

Загалом система печер Тернопільщини налічує більше сотні. Серед них: Озерна (Блакитні озера) – 83 кілометри 400 метрів, Млинки – 14 кілометрів 330 метрів, Вертеба – 7 кілометрів 820 метрів і багато інших, розташованих неподалік від сіл Кривче, Коралівка, Шупарка, Городок, Сковятин, Угрінь, Улашківці, Кудринці, Сапогов, Збручанське, Міжгір’я. Більшість цих печер мають статус пам’яток природи загальнодержавного або місцевого значення і входять до складу національного природного парку “Дністровський каньйон”.

Коментарі facebook

коментар

Post Author: ecoprostir