В Уряді активізували роботу над впровадженням Нітратної Директиви

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів спільно з Міністерством розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства узгодили спільні кроки щодо активізації впровадження в Україні Директиви Ради 91/676/ЄЕС про захист вод від забруднення, спричиненого нітратами з сільськогосподарських джерел (Нітратна директива).

Як повідомляє Міндовкілля, для активізації впровадження положень Нітратної Директиви в Україні було створено міжвідомчу робочу групу щодо впровадження Нітратної директиви. 

Під час першого засідання робочої групи 7 липня 2020 року члени групи обговорили покроковий плані дій та вирішили першочергово зосередитися на доопрацюванні таких обумовлених Нітратною директивою документів:

Методика визначення зон, вразливих до нітратних сполук (проект доступний за посиланням);

Кодекс кращих сільськогосподарських практик (проект доступний за посиланням).

У Міндовкілля закликають долучатися до коментування проектів Кодексу та Методики та надавати свої пропозиції, які будуть розглянуті на наступному засіданні робочої групи 7 серпня.

Довідково:

Імплементація даної директиви є складовою Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

Нітратне, чи біогенне забруднення води виникає коли мінеральні чи органічні добрива (гній) вимиваються у водойми і підземні води. Забруднення відбувається коли гній й добрива зберігаються без ізоляції від землі, води, повітря; їх зберігають та вносять поблизу водойм, застосовують у надмірних кількостях, на ділянках із значним ухилом , за несприятливих погодних умов чи не оптимальний вегетаційний період.

Просочуючись у ґрунт, нітрати забруднюють ґрунтові та підземні води, які найчастіше є джерелами води у селах. 75-80% сільського населення України споживає воду із колодязів/свердловин. Третина води у децентралізованих джерелах водопостачання не відповідають санітарним нормам. Найбільше нітратів міститься у колодязях в Чернігівській, Полтавській, Дніпропетровській, Миколаївській та Донецькій областях. Оскільки ефективних і доступних методів по видаленню нітратів з децентралізованих джерел води практично не існує, таке забруднення необхідно попереджати.

Найбільш вразливими є вагітні жінки та новонароджені діти. Отруєння нітратами може бути смертельно небезпечним для немовлят, а тривале споживання води навіть із незначним перевищенням цих речовин гальмує фізіологічний розвиток дітей. А систематичне споживання забрудненої води збільшує ризик ендокринних, серцево-судинних та онкологічних захворювань у людей будь-якого віку. Нітратне забруднення призводить до так званого “цвітіння” водойм, гибелі риби і руйнації водних екосистем.

Коментарі facebook

коментар

Post Author: ecoprostir