Екогерой на відпочинку

Хочете відпочивати на природі, і при цьому – турбуватися про неї? Плануєте на пікнік, і маєте намір зробити його екологічно відповідальним?

Пропонуємо простий чек-ліст із порадами, як можна зменшити екологічний слід свого вихідного на природі. 

  • Відпочивай локально. Скористайтеся велосипедом або громадським транспортом. Досліджуйте цікаві місцини поблизу, скориставшись підказками в інтернеті.

10000 кроків = 7,5 км = 300 ккал = 0,65 л бензину

Готуй сам. Сендвіч чи салат з маркету може у спеку спровокувати отруєння. Самостійно приготована їжа буде дешевшою та здоровішою.

  • Пакуй відповідально. Воду та іншу напої налий у зручні багаторазові пляшки чи термос, а їжу замість пакетів та пластикових коробок – у контейнери для зберігання.

Пластикова пляшка розкладається 450 років, консервна банка – 50 років, алюмінієва банка – 100 років

  • Використовуй повторно. Популярні вологі серветки містять пластик, який не розкладається, і не ефективні для дезінфекції. Краща заміна – хустинки або рушники, змочені у воді.

Волога серветка протягом десятків років перетвориться у пластик, який у природі не розкладається

  • Зменшуй відходи. Доступне еко-рішення – картонні тарілки та стаканчики (або багаторазові зі щільного пластику). Виделки та ложки – свої з дому або бамбукові.

Картонні вироби розкладаються протягом 3 місяців

  • Споживай сезонне. Сезонні ягоди, овочі та фрукти містять більше вітамінів, а для їх доставки не потребувалося багато пального.
  • Поважай природу. Граючи та відпочиваючи, зменшуй рівень шуму та забезпеч, щоб під час гри не пошкодились рослини чи домівка тварин – гнізда і нірки

Візьми на природу бінокль чи визначник місцевих видів рослин та тварин – дізнавайся більше про довкілля

  • Небезпечна хімія. Репелленти та креми від комах можуть стати небезпечними для інших жителів лісу. Використовуй природні засоби відлякування комах, наприклад, цитрусові з ароматом гвоздики.
  • Заміни поліетиленову скатертину на довготривалі тканинні замінники – це збереже ресурси та природу!
  • Не знищуй покриття. Мангал – зручна альтернатива відкритому вогнищу, яка не залишить після себе випаленої ділянки землі. Не розпалюй вогнище бензиномісними рідинами – вони токсичні для повітря

Фольга розкладається понад 100 років

  • Зручна альтернатива. Замініть магазинний пакет на термосумку, корзину з натуральних матеріалів або багаторазову сумку для великих покупок.

Поліетиленовий пакет «живе» в середньому 20 хв, а розкладається – більше 15 років

Про те, чому сміття у лісі – це суспільна проблема, читайте у блозі Директора КПР при Мінприроди Анатолія Куцевола

Коментарі facebook

коментар

Post Author: ecoprostir