Чехія допоможе Україні боротися із забрудненням повітря

Чесько-українська група експертів дослідить рівень забруднення навколишнього середовища в Україні. Фахівці проаналізують 90 зразків ґрунту і донних опадів з п’яти великих промислових міст: Дніпра, Кривого Рогу, Харкова, Запоріжжя та Маріуполя.

Дослідження проводить чеська неурядова організація “Арніка” у партнерстві з українською екологічною НУО “Екодія”.

“Арніка” в цьому році працює в п’яти великих українських містах: Дніпрі, Кривому Розі, Запоріжжі, Харкові та Маріуполі, тобто ми зосередили свої дослідження в центральній і східній Україні. Спільно з нашої київської партнерською організацією «Екодія» ми збираємо і узагальнюємо дані по цих містах. Всі вони є центрами важкої промисловості України, в них знаходяться металургійні заводи, шахти з видобутку різних видів металів і вугілля і, що не менш важливо, теплові електростанції”, – зазначила Катержина Крейчова, координатор проекту з Арніки.

В “Екодії” стверджують, що в Україні відсутні надійні незалежні лабораторії, і відповідно, немає достовірних даних про забруднення повітря. 

“Основними підозрюваними є підприємства, що належать напівдержавним компаніям, місцевим олігархам або світовим корпораціям. Ось чому ми боїмося, що будь-які дослідження, проведені нашими органами влади або місцевими лабораторіями, можуть бути заангажованими, адже в Україні зберігається високий рівень корупції. Наявність іноземних партнерів гарантує незалежні результати,” – пояснює координаторка по роботі з місцевими громадами Екодії, Тамара Харчилава.

Зібрані зразки проаналізують на вміст важких металів та органічних забруднювачів. Екологи сподіваються, що дослідження дозволить отримати більш детальну інформацію про ступінь небезпечного забруднення. 

Не пропустіть:  Єврокомісія подає до суду на країни-лідери ЄС через забруднення повітря

“У дослідженні ми спробуємо з’ясувати, наскільки забруднене повітря впливає на загальний стан навколишнього середовища в промислових містах”, – пояснює Мартін Скальський, виконавчий директор “Арніки”.

Результати досліджень очікують у жовтні цього року. 

Більше інформації: Прес-реліз “Екодії”

Прес-реліз “Арінки” (англійською)

Коментарі facebook

коментар

Post Author: ecoprostir