У зоні відчуження вперше зафіксували червонокнижного глухаря

Фахівці Чорнобильского центру вперше зафіксували глухаря. Птах має “зникаючий” природоохоронний статус та понад 20 років віднесений до Червоної книги України. 

Про це повідомляє прес-служба Мінприроди.

“Науковці вже давно припускали, що цей вид птахів мешкає у зоні відчуження, але ми не мали доказів його присутності. І от нарешті нам вдалося зафіксувати його на камеру. Перелік місцевих червонокнижних птахів офіційно поповнився ще одним представником”– розповідає представник Чорнобильського центру Сергій Гащак.

Самку глухаря вчені під час науково-дослідних робіт зустріли на узбіччі головної дороги Чорнобиль-ЧАЕС поблизу села Копачі. Те, що птаха виявили у самому центрі, поблизу індустріальної зони, вказує на зростання чисельності цього виду та розширення ареалу його мешкання, а також свідчить про сприятливість умов регіону для проживання цього виду.

Не пропустіть:  Офіційно: Лось відтепер у Червоній книзі України

В Україні глухар трапляється на Поліссі та у Карпатах. З околиць Києва цей вид зник після 1918 року, з Київської області – на початку 1970-х рр. 1994 року занесений до Червоної книги України. Зараз охороняється в Карпатському біосферному заповіднику, Поліському, Рівненському, Черемському природних заповідниках та у «Ґорґанах», Вижницькому, Карпатському національних природних парках та у «Сколівських Бескидах», а тепер ще й у Чорнобильському радіаційно-екологічному біосферному заповіднику.

Коментарі facebook

коментар

Post Author: ecoprostir