Львів отримає 35 млн євро на вирішення проблем з відходами

Міський голова Львова Андрій Садовий та представники Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) підписали в п’ятницю договори про надання пакета фінансування, що передбачає 20 млн євро кредиту від ЄБРР строком на 13 років під гарантію міста, інвестиційний грант до 10 млн євро від Східноєвропейського фонду енергоефективності та навколишнього середовища (Е5Р), а також пільговий кредит в розмірі 5 млн євро від фонду чистих технологій.

Як повідомив Садовий на прес-конференції у Львові в п’ятницю, кошти будуть спрямовані на реконструкцію Грибовицького сміттєзвалища та будівництво у Львові заводу із механіко-біологічної переробки твердих побутових відходів (ТПВ).

“Сьогодні ми фактично отримали гарантію фінансової підтримки. У цьому році плануємо розпочати будівництво заводу, термін реалізації – два роки. Рекультивація полігону – більш тривалий процес, він потребуватиме до п’яти років”, – зазначив очільник Львова, додавши, що ділянку під будівництво заводу вже виділено. Вона розташована на території очисних споруд на вул. Пластовій.

За його словами, найближчим часом ЄБРР оголосить аукціон із залучення генпідрядника. За попередніми оцінками, вартість будівництва заводу становитиме 25 млн євро.

Не пропустіть:  ЄБРР може виділити МХП 25 млн євро на будівництво біогазового заводу

За інформацією мера, у цьому році у бюджеті Львова на співфінансування програми ЄБРР передбачено 40 млн євро.

Крім того, заступник глави представництва ЄБРР в Україні Марина Петрова, виступаючи на прес-конференції, наголосила, що частина виділених коштів буде спрямована на створення системи збору і переробки у Львові, а також стратегічне планування і поліпшення екологічного управління в місті.

“Цим проектом ми починаємо реалізацію в Україні програми “Зелені міста”. Львів буде першим в Україні, але дев’ятим містом-учасником програми загалом”, – сказала М. Петрова.

Відповідно до прес-релізу ЄБРР, протягом наступних 12 місяців Львів виконуватиме план дій у рамках програми “Зелене місто” для визначення пріоритетних “зелених” муніципальних інвестицій, а також необхідних політичних реформ.

Коментарі facebook

коментар

Post Author: ecoprostir