Екологи виявили системні перевищення викидів на Арселорі

Міське управління екології виявило системне перевищення викидів забруднювальних речовин в атмосферу підприємством «АрселорМіттал Кривий Ріг».

Про це повідомляє відділ преси та інформації апарату Криворізької міської ради і виконкому.

У період з 14 січня по 18 лютого 2018 року протягом 24 днів на АМКР фіксували перевищення середньодобової концентрації діоксиду сірки.

Результати моніторингу автоматизованого поста спостереження підприємства за станом атмосферного повітря №1, який знаходиться в районі першої ділянки на межі санітарно захисної зони впливу коксохімічного і металургійного виробництв «АрселорМіттал Кривий Ріг», регулярно фіксували перевищення концентрацій діоксиду сірки.

Водночас екологічна служба Арселору в 2017 році наполегливо стверджувала, що перевищення, яке фіксується в зоні впливу підприємства (парк «Ювілейний, вул. Стрельникова, вул. Громової, вул. Степана Тільги, парк Богдана Хмельницького, вул. Вокзальна) – не стосується виробництва АМКР. Хоча відомо, що за минулий рік 78% від усіх викидів становили забруднення ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг».

За інформацією гідрометцентру, в період з 8 по 10 березня в місті оголошено несприятливі метеоумови (низький атмосферний тиск, слабкий вітер швидкістю 1-2 м/с). При цьому на міському посту екомоніторингу, який розташований по вулиці Дніпропетровське шосе, фіксувалися перевищення діоксиду сірки.

За усною інформацією екологічної служби Арселору, аварійних ситуацій і збоїв в технологічному процесі підприємства не відбувалося.

Також слід зазначити, що інформація про стан атмосферного повітря на сайті підприємства за період з 4 по 11 березня досі відсутня.

«Ми вимагаємо від Арселору дотримання законодавства України та виконання екологічних зобов’язань, які підприємство постійно декларує», – підкреслила начальник управління екології Світлана Охотнікова.

За дорученням мера Юрія Вілкула його заступник Олександр Катриченко направив керівництву підприємства лист з вимогою виконати комплекс екологічних заходів, передбачених міською екологічною Програмою. Йдеться про реконструкцію коксових батарей №№5-6 з комплексом екологічних заходів щодо зниження викидів в атмосферу на 1600 тонн.

Не пропустіть:  Дев'ять країн ЄС перевищили норми забруднення повітря

Як відомо, підприємство неодноразово звітувало про виконання й ефективність даних заходів, але за результатами 2017 року викиди в атмосферу від коксохімічного виробництва збільшилися на 5% (більш як на 800 тонн).

Встановити фактичне дотримання природоохоронного законодавства ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» має право тільки державна екологічна інспекція. Здійснити відповідну перевірку фахівцям не дали вже тричі за останні 5 місяців. Інспекцію просто не пустили на підприємство.

У рамках міської екологічної програми в 2018 році за завданням мера Юрія Вілкула триває розвиток системи екомоніторингу в режимі онлайн. До наявних 4 міських постів підключилися ще 3 Південного комбінату та 2 – Сухої Балки.

Контролювати результати моніторингу жителі міста можуть на порталі Криворізький ресурсний центр.

Коментарі facebook

коментар

Post Author: ecoprostir