На розробку менеджмент-планів Смарагдової мережі в Україні потрібно майже 19 млн євро – Мінприроди

Витрати на менеджмент-плани об’єктів Смарагдової мережі в Україні на наступні десять років становлять 18,8 млн євро або 1,9 млн євро на рік. 

Про це під час прес-конференції заявив міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак.

До прикладу, у Словаччині на розробку менеджмент-планів витрати складають від 7 до 41 євро (залежить від площі території NATURA 2000 – чим більша площа, тим менші затрати). Середня вартість управління територі NATURA 2000 (розробка та реалізація менеджмент-плану) складає 63 євро на 1 га, у сусідній Польщі – лише 14.

Реалізований в Україні пілотний проект з розробки менеджмент-плану для Пирятинського Національного природного парку вийшов на вартість у 3 євро на 1 га.

Враховуючи, що Смарагдова мережа в Україні на сьогодні охоплює близько 6 млн. га, необхідні витрати на наступні десять років (термін, визначений законопроектом для розроблення менеджмент-плану) становить 18,8 млн. євро, або 1,9 млн. євро в рік”, – підсумували у міністерстві. 

При цьому додали, ці витрати будуть меншими, оскільки менеджмент-плани можуть бути складовою частиною інших проектних та планових документів, на які держава вже виділяє кошти.

Смарагдова мережа –  мережа територій особливого природоохоронного значення, важливих для збереження біорізноманіття, в країнах Європи і деяких — Африки. Створена 1998 року для виконання Бернської конвенції 1979 р. Українська частина Смарагдової мережі розробляється з 2009 року.

Не пропустіть:  Мінприроди обговорить із громадськістю європейський підхід до управління важливих для природи територій

Смарагдова мережа має переважно ті самі основи формування, що й NATURA 2000, але діє за межами Європейського Союзу, розвиваючи загальноєвропейський підхід щодо охорони типів природних оселищ.

Коментарі facebook

коментар

Post Author: ecoprostir