Мінприроди обговорить із громадськістю європейський підхід до управління важливих для природи територій

Міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак переконаний,  що зміна підходу до управління природоохоронними територіями з «охорони» до «збереження окремих видів  флори і фауни та природних оселищ» створить новий інструмент  збереження дикої природи в Україні.

Про це він заявив сьогодні під час прес-конференції в Українському кризовому медіа-центрі.

“Збереження природи в Україні  має бути на європейському рівні. Стійкість природи до негативного впливу людини вичерпується, відбуваються зміни, які негативно впливають на  рівень життя і здоров’я людей.  Настав час  удосконалити сьогоднішній підхід  до національної системи охорони природи в Україні. Це  надважливо   для майбутнього захистити природи та збереження  всієї  екосистеми Європи”, – сказав Семерак.

За його словами, нині в Україні діє система охорони важливих для природи територій –парки, заповідники, заказники. Водночас світовий досвід показує, що необхідно впроваджувати нові інструменти та правові режими – більш дієві, гнучкі, такі що охороняють види і оселища, але водночас враховують діяльність людини – її господарську діяльність наприклад.

“Дороговказом для нас є Угода про асоціацію і досвід держав ЄС. Проте впроваджуючи ширший європейський досвід ми маємо враховувати і українську ситуацію. Розроблена командою Мінприроди  Концепція з наближення національних стандартів охорони природи до вимог Європейського Союзу  – такий собі план  виконання  зобов’язань Угоди, зокрема Пташиної та Оселищної   директиви”, –  сказав міністр.

За його словами, саме для забезпечення функціонування мережі природоохоронних територій, наближеної до мережі NATURA 2000, яка існує в країнах ЄС, командою Мінприроди  розроблено та винесено на обговорення проект Закону України “Про території Смарагдової мережі”.

Не пропустіть:  На розробку менеджмент-планів Смарагдової мережі в Україні потрібно майже 19 млн євро - Мінприроди

Міністр нагадав, що за допомогою мережі NATURA 2000 держави-члени ЄС виконують вимоги Бернської конвенції – Конвенції про охорону дикої флори і фауни та природних середовищ існування в Європі. І Україна як сторона Бернської конвенції також виконує взяті зобов’язання щодо Смарагдової мережі створюючи тим самим єдину європейську мережу природоохоронних територій.  Нагадаємо, що у світі до Смарагдової мережі входять 3500 об’єктів з них 271 об’єктів розташовані на території України.

Розробленим законопроектом передбачено запровадити біогеографічний підхід. А це означає, що для кожного пріоритетного виду та природного оселища розроблятиметься конкретна карта.

Коментарі facebook

коментар

Post Author: ecoprostir