На Донбасі десятки затоплених шахт, отруєні річки та гори сміття – дослідження ОБСЄ

За час війни на Донбасі екологічна ситуація загострилася до катастрофічного рівня. Про це йдеться в дослідження, проведеному ОБСЄ за підтримки урядів Австрії та Канади.

Згідно з документом, презентованому сьогодні в Києві, за останні роки на промислових об’єктах Донбасу зафіксовано понад 500 випадків порушення штатної діяльності та аварійних ситуацій, постраждали близько 60 об’єктів природно-заповідного фонду.

“В результаті бойових дій неодноразово відключалися від електропостачання вугледобувні підприємства, що призводило до зупинки водооткачивающих систем, що в ряді випадків призводило до повного затоплення шахт. В результаті 36 шахт регіону не підлягають подальшій експлуатації”, – наголошується в документі.

Автори дослідження також констатували значне перевищення концентрації азоту і фосфору в річках Кальміус, Кальчик, Сіверський Донець, Клебан-Бик.

Систематичне перевищення концентрації забруднюючих речовин в грунтах в районі проведення бойових дій в 1,1-1,3 рази було відзначено (ртуті, ванадію, кадмію, нерадіоактивного стронцію). В окремих випадках перевищення показників досягало 17 разів“, – йдеться в дослідженні.

Занепокоєння також викликають повна відсутність водовідведення в Єнакієвому, Горлівці, в районі Первомайська, частково в Донецьку, Макіївці, Шахтарську, Торецькому. Також на окупованих територіях складається складна ситуація з твердими побутовими відходами, до яких з початку російської агресії додалися залишки військової техніки, зруйнованих будівель, утилізація яких неможлива без розмінування територій.

Агресія Російської Федерації серйозно шкодить навколишньому середовищу і створює техногенно-екологічні загрози. Залишається критичною ситуація із забрудненням підземних і поверхневих вод, в першу чергу, ці загрози несуть підтоплені шахти. Рівень забруднення питної води для цього регіону залишається високим. Ситуація з лісовими масивами також залишається складною через неконтрольованій вирубці“, – прокоментував результати дослідження міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак.

Нагадаємо, раніше заступник міністра з питань окупованих територій і вимушених переселенців Георгій Тука заявив, що через екологічної ситуації на Донбасі люди не зможуть там жити протягом десяти років , тому необхідно поступово переселяти звідти місцевих жителів.

Не пропустіть:  Державну екологічну інспекцію буде ліквідовано, - Семерак

Коментарі facebook

коментар

Post Author: ecoprostir